Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megállapodtak az EU-csúcson, lesz embargó, de Magyarország mentességet kap


Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben, Belgiumban 2022. május 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben, Belgiumban 2022. május 30-án.

Megállapodott a brüsszeli EU-csúcson az Oroszországot sújtó hatodik szankciócsomagról az Európai Unió 27 tagállami vezetője. Az embargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára, a csővezetéken szállított nyersolajra azonban a tilalom egyelőre nem terjed ki.

Éjszakába nyúló tanácskozás után sikerült tető alá hozni a megállapodást a kétnapos rendkívüli uniós csúcs első napján. Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében azt írta, az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásával az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében.

A részletek kidolgozása még hátravan. A zárónyilatkozatból egyebek között annyi derül ki, hogy a hatodik uniós szankciócsomag kiterjed az Oroszországból az EU-ba szállított kőolajtermékekre, átmeneti kivétellel a csővezetéken szállított nyersolajra. Hozzátették ugyanakkor, hogy ezen a szinten is a lehető leghamarabb visszatérnek az átmeneti kivétel kérdéséhez. Az olajszállítás hirtelen megszakadásának esetére, az ellátás biztonságának érdekében vészhelyzeti intézkedésekről is megállapodtak.

45-60 nap és némi beruházás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni. Mint mondta, azt reméli, hogy a fennmaradó – elsősorban a Barátság kőolajvezetéken érkező – mintegy 10 százalékról is hamarosan megegyezés születik a tagállamok egyetértésével.

Ursula von der Leyen szerint a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. Ehhez szerinte mintegy 45-60 napra lehet szükség, és a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozásához.

Hozzátette, Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy átálljon a más forrásból származó olaj felhasználására.

Orbán Viktor éjszakai Facebook-posztjában azt közölte: „Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!" Mint mondta, olyan megállapodás született, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

Az MTI idézi Alexander De Croo belga kormányfőt, aki a tanácskozásról távozva megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára a vészhelyzeti intézkedés bevezetésének lehetősége is fennáll. Ha külső okok miatt csökkenne az olajellátásuk, akkor más forrásokon keresztül biztosíthatják azt.

Az Európai Unió új szankciós csomagjában az is benne van, hogy kizárják a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből. Betiltják három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatását és az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket a megszorító intézkedések hatálya alá vonják.

Mint arról a Szabad Európa brüsszeli tudósítója korábban beszámolt, az uniós csúcs második napján, kedden egyebek között az élelmiszerbiztonság kérdéseiről lesz szó. Erre a tanácskozásra meghívták Macky Sall-t, az Afrikai Unió elnökét, aki online csatlakozik. Kitérnek arra is, hogy Ukrajnából jelenleg 20 millió tonna gabonát kellene elszállítani, ez a helyzet főleg az afrikai és dél-amerikai országokban vezethet élelmiszerhiányhoz.

Szó lesz a világpiacon tapasztalható folyamatos műtrágyahiányra, az Európai Tanács várhatóan összehangoltabb erőfeszítésekre szólít fel a nemzetközi partnerekkel való együttműködés érdekében a műtrágyák hatékonyabb felhasználásának és alternatíváinak előmozdítása érdekében. És kitérnek még a tagállami vezetők a magas energiaárakra is, amellyel kapcsolatban még kidolgoztak néhány javaslatot.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG