Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Megdöbbent az állati düh” – így büntetik az orosz hadsereg „lejáratását”


„Nem a háborúra!” – anonim tiltakozás egy orosz utcán
„Nem a háborúra!” – anonim tiltakozás egy orosz utcán

Az ukrajnai háború elleni tiltakozások megfékezésére Oroszországban új bűncselekményt találtak ki: „a hadsereg lejáratását”. Csak az északi Karéliában két tucat közigazgatási eljárás van folyamatban – közölte egy forrás. Néhány ilyen ügyben már meg is van a bírósági ítélet – derül ki a Szabad Európa észak-oroszországi szerkesztőségének anyagából.

Május 23-án az északorosz Lahgyenpohja városában a bíróság harmincezer rubelre (470 dollárra) bírságolta Tatyana Kuznyecova 52 éves helyi lakost. A leszázalékolt nő, aki nyolc éve hemodialízisre szorul, az ukrajnai úgynevezett „katonai különleges művelet” ellen emelt szót. Kuznyecova egyszerűen érvelt: rokonai a háborús övezetben vannak, és nagyon aggódik értük.

„A rokonaim Zaporizzsjában, a donyecki területen élnek. Szinte mindennap beszéltünk telefonon, és ők mindennek a szemtanúi!” – mondja Tatyana.

„Sajnálom a lépcső alatt meghúzódó embereket (…) miközben beszélgetünk, állandóan azt mondják: Légiriadó, légiriadó! Az embereknek mindent el kell hagyniuk, el kell menekülniük (…) És ennek fényében, az érzelmeimre hivatkozva szólaltam meg.”

„Amikor beidéztek az ügyészségre, megdöbbentem. Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és itt vagyok az ügyészségen. A rágalmazás szót csak az ügyészségen tanultam meg. Fogalmam sem volt, hogy mit jelent az „orosz hadsereg lejáratása”. Természetesen hallottam erről a törvényről, de nem fordítottam rá nagy figyelmet.”

Mások posztjai alatti kommentjei miatt fogták perbe

A közigazgatási eljárás megindításáról szóló (a szerkesztőség rendelkezésére álló) határozat szerint Kuznyecovát a VKontaktye orosz közösségi médiumban tett megjegyzései miatt vonták felelősségre. Februárban például a Lahgyenpohjai szóbeszédek nevű helyi lakossági fórumon volt egy, a különleges műveletet támogató bejegyzés.

A poszt szerzője „a nácik kegyetlen vigyoráról” és „a donbászi civilek Bandera-hívők általi kegyetlen meggyilkolásáról” írt. Kuznyecova ezt így kommentálta: „A rokonaim Ukrajnában élnek, sokaknak vannak barátaik, és most odaküldték a Kadirov harcosait, akik nem fogják nézni, hogy békések-e vagy sem (…) Ez nagyon ijesztő.”

Petrozavodszkban Vlagyimir Malegin Kategorikusan ellenzem a békés városok elleni bombázásokat feliratú táblával állt ki tiltakozni
Petrozavodszkban Vlagyimir Malegin Kategorikusan ellenzem a békés városok elleni bombázásokat feliratú táblával állt ki tiltakozni

Egy másik közösségben – Szentpétervárott – egy posztot tettek közzé az önkénteseknek „a különleges műveletbe” történő bevonásáról. Tatyana Kuznyecova is hagyott egy kommentet, amelyben azt írta, hogy ha lenne fia vagy férje, nem küldte volna őket Ukrajnába. Felszólalt az orosz csapatoknak a szomszédos állam területén való alkalmazása ellen is.

Az ügyész a bíróságon Putyin orosz elnök hivatalos beszédére hivatkozott, aki február 24-én azt mondta, hogy a művelet célja az emberek védelme „a kijevi rezsimmel” szemben, valamint Ukrajna nácitlanítása és demilitarizálása. Az ítélet semmilyen módon nem bizonyítja vagy magyarázza meg, hogy Kuznyecova megjegyzései hogyan diszkreditálták az orosz fegyveres erők tevékenységét – a diszkreditálást tényként kezelik. „A büntetést enyhítő és súlyosbító körülmények nem kerültek megállapításra” – olvasható a dokumentumban.

A védelem nyelvi szakértőt kért a vád abszurditásának bizonyítására

Maria Zirjanova ügyvéd hangsúlyozza, hogy Kuznyecova megjegyzései csak értékítéleteket tartalmaztak – és az orosz törvények szerint ezekért nem büntethető.

„Nem volt sem felbujtás, sem lejáratás. A véleményét fejezte ki, és a tetteinek nem voltak negatív következményei” – mondja Zirjanova.

Az ügyvéd nyelvi szakvéleményt kért, de elutasították. A bíróság az orosz közigazgatási törvénykönyben előírt minimumpénzbírságot, harmincezer rubelt szabott ki. De még ez az összeg is meghaladja Kuznyecova anyagi lehetőségeit – mivel rokkant, nyugdíjas és munkanélküli.

Tatyana Kuznyecova: az volt a bűne, hogy mások posztjai alá kommentelt
Tatyana Kuznyecova: az volt a bűne, hogy mások posztjai alá kommentelt

„A bíróságon próbáltam bizonyítani, hogy szerény a rokkantnyugdíjam – 19 ezer rubel. Ötezret költök közüzemi költségekre, ötezret tablettákra, és még mindig egy másik városba kell utaznom a hemodialízisre. Így is alig tudtam megélni, de mostanában még nehezebb.”

„Az árak felmentek, félek bemenni a boltba. A gyógyszerek árai is emelkedtek. Korábban tablettát vettem, 1300-ba került, most viszont kétezerbe” – mondja Tatyana.

A lahgyenpohjai bíróság döntése még nem lépett hatályba, az ügyvéd és az elítélt fellebbezni fog. Kuznyecova azonban már levonta a következtetést: ezentúl csak egy szűk baráti körben fogja kifejteni a véleményét.

„Megszállóknak nevezte az orosz katonákat”

A bíróság még nem vette napirendre két petrozavodszki lakos, Szergej Filenko és Vlagyimir Malegin ügyét. A jegyzőkönyveket május 24-én kézbesítették nekik – ugyanazon a napon, ugyanabban az órában, sőt ugyanabban az irodában. Az indok, mint a legtöbb ilyen esetben, a közösségi médiában közzétett bejegyzés volt.

„Számos posztom volt az ukrajnai különleges művelet ellen. Az egyikben ezt írtam: Megdöbbentő az az állati düh, amellyel szupernehéz bombákkal pusztítják Mariupol tengerparti kisvárosát. A rendőr azt mondta, hogy ez a fegyveres erők lejáratásának minősül” – mondja Malegin.

A férfi ismert aktivista Petrozavodszkban, részt vett a Jurij Dmitrijev történész ügyében tartott összes tárgyaláson, és gyakran vonul utcára egyszemélyes tüntetésre.

Szergej Filenko ács és író annak idején országszerte híressé vált. 2021 áprilisában egy tüntetésen őrizetbe vették, és miközben a rendőrök a teherautóhoz vitték, Filenko hangosan szavalni kezdte Rudyard Kipling A parancsolat című versét. A felvétel vírusként terjedt az interneten.

Szergej Filenko
Szergej Filenko

Filenkót 2022-ben egyszer már megbüntették a hadsereg lejáratásáért. Jellemző módon egy új jelentésben a rendőrök rámutattak a VKontaktyén tett bejegyzéseire, amelyeket az asztalos már régen törölt – ahogy magát az oldalt is. Filenko elmondta, hogy a posztban felszólalt az ukrajnai különleges művelet ellen, és megszállóknak nevezte az orosz katonákat.

Nem haragszik a rendőrökre

„A százados, aki a jelentést készítette, még féltucatnyi anyaggal rendelkezik Petrozavodszk más lakosairól. Az orrom elé tette őket – mondjuk, itt van még…” – emlékszik vissza Filenko.

„Megkérdeztem tőle: Szóval rendes bűnözőket is elfogtok? Azt mondják, hogy ez a munkájuk (…) Amúgy nem rossz emberek. Udvariasak, kíváncsiak.”

Filenko és Malegin tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki. A legfelsőbb bíróság azonban három hét múlva tárgyalja az ács ellen korábban kiszabott bírság elleni fellebbezést. A végeredménytől függetlenül Szergej nem szándékozik kifizetni a bírságot.

Az OVD-Info jogvédő oldal szerint május közepéig Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta legalább 1938 ügyet indított a közigazgatási törvénykönyv Az orosz fegyveres erők lejáratásáról szóló 20.3.3. cikke alapján. Az ilyen esetek számát tekintve áprilisban Kalinyingrád állt az élen.

Alternatív május 9.: gyász

A minap Kalinyingrádban megtartották a második meghallgatást, és egy harmadikat is kitűztek Anna Bojkova aktivista ügyében. Két vádat emeltek ellene: illegális nyilvános rendezvény szervezése és a fegyveres erők lejáratása. A vádakat a Feminist Anti-Retaliation Telegram-csatornán közzétett reposzt miatt emelték. Bojkova egy hetventagú csoportban újra közzétette az üzenetet, azt gondolva, hogy ott nincsenek kívülállók. Kiderült, hogy az olvasók között volt az „őrnagy elvtárs” is.

A szöveg arról szólt, hogy a háború ellenzői hogyan ünnepelhetik május 9-ét. A szerző több ötletet is javasolt: például azt, hogy bizonyos időpontokban fekete ruhában vonuljanak az utcára, vagy hogy az udvaron állítsanak rögtönzött emlékművet a meggyilkolt ukránoknak. A szöveg az orosz hadsereget megszállónak, a különleges műveletet pedig háborús bűncselekménynek nevezte.

Bojkova csodálkozott, hogy lehet őt illegális rendezvény szervezésével vádolni, ha nem tett mást, mint hogy újra közzétette a bejegyezést, amely nem határozta meg sem az akció helyét, sem konkrét időpontját.

„Egyenesen megkérdeztem a kerületi rendőrtisztet: miért vádol engem szervezkedéssel? Úgy gondolod, hogy a reposzt szervezkedésnek számít? Azt válaszolta: igen. A rendőr logikája szerint ha a felesége egyszer az óvoda honlapjáról küldött információkat a barátainak egy újévi ünnepségről, az azt jelenti, hogy ő a szervező” – mondja az aktivista.

Anna Bojkova
Anna Bojkova

Anna Bojkova korábban Karéliában élt, ahol különböző rendezvényeket szervezett, és a helyi rendőrségnek nem volt vele szemben kifogása. Erről beszélt a bíróságon, amire ráharapott az ügyész: „Ó, szóval nem először csinálja ezt?”

„Mi az, hogy nem először? Nem ez az első alkalom, hogy nem szegtem meg a törvényt?” – csodálkozik Anna.

Bojkova azt is tagadja, hogy lejáratta volna a hadsereget: szavai szerint azért tette újra közzé a posztot, hogy megossza a véleményét.

„Az orosz alkotmány 29. cikke biztosítja számomra ezt a jogot. Nem akartam lejáratni, csak arról akartam beszélni, hogyan fejezzük ki a gyászt” – magyarázza Anna.

„Putyin hatalma még az ő életében véget ér”

A bíróság a következő tárgyalásra be kívánja idézni a szélsőségek elleni küzdelemmel foglalkozó központ egyik munkatársát. Bojkova reméli, hogy a fiatal bíró valóban a végére akar járni az ügynek, és nem az „esnyikek” (a szélsőségesek után nyomozó belügyesek) munkáját akarja végezni.

Az orosz fegyveres erők lejáratásáról szóló jegyzőkönyveket Lev Sloszberg politikus és felesége, Zsanna (mindketten pénzbírságot kaptak), Vlagyimir Szuhorukov pecsorai aktivista és Ivan Kotkov földműves ellen fogalmazták meg. Pszkovban harmincezer rubelre büntették Jurij Szaprikint, Mihail Volkovot, Jevgenyij Konsztantyinovot és másokat.

Szergej Overkin, aki „fényképek és videofájlok formájában kommentárral ellátott információkat tett közzé és mutatott be nyilvánosan”, 32 ezer rubeles bírságot kapott, a pszkovi illetőségű Dmitrij Szalnyikov pedig 15 ezer rubeleset.

Ő, „miután nem értett egyet az Orosz Föderáció ukrajnai fellépésével, autója szélvédőjére egy papírplakátot helyezett el, amelyen az Orosz Föderáció területén kívül az orosz fegyveres erők bevetésének feladatait lejárató felirat volt olvasható, amely egy bizonytalan személyi kör számára jól látható volt, így demonstrálva a körülötte lévőknek” – jelentette a Pszkovi Területi Bíróságok közös sajtószolgálata. Mindazonáltal a bíróság figyelembe vette, hogy Szalnyikovnak két kiskorú gyermeke van.

„Az ítélethirdetés után ismét kitett egy táblát, amelyen az állt: Nem a háborúra! Nemrégiben elkészült róla a második vádirat. Bátor fickó!” – mondta Nyikolaj Kuzmin, egykori osztálytársa és pszkovi önkormányzati képviselő, akit szintén nemrég ítéltek el a közigazgatási szabálysértésekről szóló törvénykönyv 20.3.3. cikke alapján.

Nyikolaj Kuzmin egyszemélyes (tehát a törvényt nem sértő) tüntetése Pszkovban a háború ellen
Nyikolaj Kuzmin egyszemélyes (tehát a törvényt nem sértő) tüntetése Pszkovban a háború ellen

Kuzmin harmincezer rubeles bírságot kapott a VKontaktyén közzétett, tíz másodperces videó miatt – a nyugati médiát is megjáró klipben az állami tévé szerkesztője, Marina Ovszjannikova tüntetett élő adásban egy Itt hazudnak nektek feliratú táblával.

A férfi azt írta a video alá: „Nagyon bátor nő.” A bíróság ezt diszkreditálónak tekintette – mesélte.

„Figyelemre méltó, hogy a bíró nagyon fiatal, ez az első éve. A lényeg az, hogy Putyin hatalma még az ő életében véget ér, és az ilyen, úgynevezett diszkreditáló döntésekkel az ő bírói karrierje is véget érhet.”

Szöveg: A Szabad Európa északorosz szerkesztősége.
XS
SM
MD
LG