Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megegyeztek az amerikai TikTok eladásáról


Mégis maradhat Amerikában a TikTok, a közösségi alkalmazás kínai tulajdonosai az utolsó pillanatban megegyeztek az amerikai leányvállalat eladásáról. A tinédzserek körében népszerű platformot korábban adatvédelmi és nemzetbiztonsági aggályok miatt elnöki rendeletben akarták betiltani.

A TikTok videómegosztót egy augusztusban meghozott elnöki rendelet értelmében vasárnap betiltották volna az Egyesült Államokban. Mint korábban írtuk a kínai Bytedance cég platformja azért került a Fehér Ház célkeresztjében, mert az amerikai döntéshozók szerint semmi garancia nem volt rá, hogy a kínai állam nem használja majd fel a novemberi elnökválasztásba való beavatkozásra, megtévesztő propaganda terjesztésével vagy illegális adatgyűjtéssel.

A TikTok amerikai vállalatának Donald Trump elnök a következő ultimátumot adta: ha nem tesznek semmit a nemzetbiztonsági aggodalmak ellen, az alkalmazást teljesen elérhetetlenné teszik az amerikai internetszolgáltatók.

A rendelet alapján a TikTokot már vasárnaptól nem tölthették volna le új felhasználók, ha pedig november 12-ig sem teljesítik a kabinet követelését, a korábbi felhasználók sem érhetik el az oldalt. A rendeletből nem derült ki, pontosan milyen feltételeknek kellene megfelelni, de Trump korábban jelezte: az is jó megoldás, ha az amerikai szervezetét eladják egy „biztonságos hazai cégnek”.

Trump-közeli céghez került

A részesedésért hamarosan több cég, többek között a Microsoft, az Oracle és a Walmart is bejelentkezett. A kínai tulajdonos végül az utóbbi két cég ajánlatát fogadta el, egyelőre elkerülve a kormányzati tilalmat. Vasárnap virradóra az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy szeptember 27-éig felfüggesztik a TikTok letöltését megtiltó rendeletet.

A két cég a TikTok részvényeinek 20 százalékát vásárolta meg, ezzel egy időben a kínai tulajdonossal közösen létrehoznak egy új társaságot TikTok Global néven, a videomegosztó amerikai működtetésére.

Donald Trump a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az Oracle és a Walmart teljesen az ellenőrzése alatt fogja tartani a TikTok Global működését, így garantált a platform biztonsága. Elmondása szerint az új vállalkozás 25 ezer amerikainak fog munkát adni Texas államban.

A Walmart az Egyesült Államok egyik vezető kiskereskedelmi vállalata, az Oracle Corporation pedig az ország és a világ egyik legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló vállalata. Utóbbi céggel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a cég több szállal kötődik az elnökhöz.

A cég alapítója, Larry Ellison februárban adománygyűjtő rendezvényt szervezett Donald Trump újraválasztási kampányának támogatására, ahol a résztvevők több százezer dollárt adakoztak. A jelenlegi vezérigazgató, Safra Catz pedig 2016-ban az elnök tanácsadójaként dolgozott, Trump megválasztása után tagja volt a leendő elnököt a kormányzásra felkészítő csapatnak.

Bizonyítottan érvényesült a kínai cenzúra

Bár a TikTok alapvetően politikamentes közösségi hálóként indult, az elnökválasztási kampány hajrájában elszaporodtak rajta a kampányvideók és a politikai álhírek. Az oldal amerikai üzemeltetői azt ígérték, szigorúan fellépnek majd az ilyen tartalmak ellen, ám a Reuters híradása szerint az adminisztrátorok álhírrazziája eddig felemás eredménnyel járt.

Korábban a TikTok moderátorai bizonyíthatóan a kínai állam szájíze szerinti cenzúrát alkalmaztak az oldalon, egy kiszivárogtatott belső útmutató szerint például törölniük kellett a Tienanmen téri mészárlással, az ujgurok helyzetével, a tibeti vagy tajvani függetlenséggel kapcsolatos tartalmakat – ezért is aggódtak sokan amiatt, hogy a videómegosztón továbbra is érvényesülhet a kínai állam befolyása, amit az amerikai politika manipulálására használhatnak fel.

XS
SM
MD
LG