Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit adtak nekünk az európaiak? Megérkezett Magyarországra az első dózis vakcina


A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án
A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án

Megvédjük polgárainkat", jelentette ki nemrég – nem a magyar miniszterelnök, hanem - az Európai Bizottság elnöke. Ma hajnalban, hasonlóan a többi uniós országhoz, be is érkezett Hegyeshalomnál a Covid-fertőzés elleni első tízezer adag oltóanyag az EU által a gyógyszergyártóknál lekötött mennyiségből. Ahogy az Unióban máshol is, nálunk is kezdődnek az oltások. Összeállításunkban végignézzük az összes velünk szomszédos ország oltási helyzetét.

Bár Orbán Viktor nemrég még arról beszélt, hogy mennyivel hatékonyabb az oltóanyaghoz való hozzáférés az épp kilépő briteknél, mint az Unióban, korábban pedig hangsúlyosan a kínai segítséget dicsérte a magyar járványügyi védekezésben – mégis holnap az Unió segítségével tudják megkezdeni a magyar hatóságok a tömeges oltásokat.

Amikor a magyar egészségügy csúcsra járatásával szembesült a magyar társadalom, szintén a miniszterelnök mondta, hogy a járvány elleni védekezés egyetlen igazi mutatója a halálozások száma. Az oltóanyag és az oltás pedig szerinte a járvánnyal folytatott „harc végső ütközete”. Azóta a járvány második hullámában a Covid-halálozásban a világ élvonalába kerültünk, de szerencsére ma hajnalban megérkezett Ferihegyre az első tízezer uniós vakcina.

A végső ütközetbe tehát – történelmünkben nem először - európai fegyverekkel indulunk.

Európa kevésbé van reklámozva

A Pfizer-BionTech vakcinát szállító kisteherautó ma hajnali hatkor lépett be a hegyeshalmi határátkelőhelyen. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyag reggelre meg is érkezett a Dél-pesti Centrumkórházba, és innen viszik más kórházakba. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

Bár a miniszterelnök és nyomában a kormánytagok nemrég még rendszeresen beszámoltak a reményteli orosz vakcináról, azóta nincs hír az országba tesztelésre érkezett tíz kísérleti adagról. Ahogy a kínai járványügyi támogatás magasztalása is elhalkult, és azóta a miniszterelnök beosztottjai már többször kimondták az Európai Unió nevét is az oltások kapcsán.

Orbán Viktor üdvözli a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének személyzetét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én.
Orbán Viktor üdvözli a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének személyzetét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 24-én.

"Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat" - jelentette ki nemrég Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ő közölte azt is, hogy a vakcináció uniószerte december 27-28-29-én kezdődik.

Az uniós bizottság elnöke nemrég arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság szerződéseket kötött az oltóanyaggyártókkal több dózis oltóanyagra, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető – közölte Ursula von der Leyen.

A legtöbb országban első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be (de pl. Ausztriában a legveszélyeztetettebbekkel, az öregotthonokkal kezdenek), majd az idős- és szociális otthonok lakóit és dolgozóit, végül az időseket és a krónikus betegeket. Az oltást mindenhol mindenki számára ingyenes lesz, és sehol sem lesz kötelező, de valószínűleg lesznek speciális szabályok a magukat be nem oltatókra.

Körkép a szomszédokról: Szlovákia

Az 5,5 milliós Szlovákiában 1730 halottja volt eddig a járványnak. Magyarországon, a 9,7 millió lakosból eddig majdnem 9 ezren haltak meg. Ugyanakkor jelentősen, legalább másfél ezerrel több a tavalyi év azonos időszakához képest a Covid nélküli halálozások száma. Ez vélhetően azt mutatja, hogy a halálozási statisztikák – melyekről a miniszterelnök szeptemberben azt mondta, ez az igazi mutatója a járvány elleni védekezésnek – nem pontosak.

A novemberi szlovákiai országos tesztelés egyik állomása.
A novemberi szlovákiai országos tesztelés egyik állomása.

A szlovák kormány 7 millió antigéntesztet fog vásárolni január 7-ig, és ide is tízezer vakcina érkezik.

Vasárnap megkezdődik az egészségügyi alkalmazottak koronavírus elleni oltása négy szlovákiai kórházban, Pozsonyban, Nyitrán, Besztercebányán és Kassán. A vakcinát két adagban adják be, az egyes oltások között 21 napos különbséget tartanak. Szlovákia összesen 18 millió darab vakcinát rendelt, 3,3 millió embert akarnak beoltani.

Magyarországgal ellentétben nyilvánoságra hozták az oltási tervet is. Eszerint első körben az egészségügyi dolgozók, a szociális otthonok alkalmazottai, valamint a létfontosságú infrastruktúrák alkalmazottai kaphatják meg a vakcinát. A második körben a szociális otthonok lakói, a 65 év feletti és a krónikus betegek kerülnek sorra. A harmadikban a lakosságnak az a része, amely leginkább ki van téve a fertőzés kockázatának, a negyedikben pedig azok, akik már betöltötték a 18. életévüket.

Ukrajna: február-márciusnál nem előbb

Ukrajnában 17581-en haltak meg a járvány miatt a 41 millió lakosból. Elérte az egymilliót a fertőzöttek száma, mert a kormány, elkerülendő a teljes gazdasági lezárást, inkább a kórházi ágyak számának növelésére koncentrált.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő nemrég interjú adott a New York Timesnak. Elmondta, hogy Trump elnök vakcina-export tilalma miatt nem tudnak a gyártóktól az elsők között vakcinát venni. Oroszország pedig “vígan kihasználta” propaganda célokra az USA exporttilalmát, “azt terjesztve, hogy ilyen barátokkal Ukrajnának inkább Moszkva felé kellene fordulnia az életmentő vakcinák ügyében”. “Természetesen lehetetlen elmagyarázni az ukrán társadalomnak, hogy bár Amerika és ez EU nem ad nektek vakcinát, de mégsem kéne Oroszországhoz fordulnotok érte” – utalt Zelenszkij arra, hogy nem tudni, az orosz vakcina átment-e minden vizsgálaton.

Ugyanakkor Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, reméli, hogy Ukrajnának még az év végéig sikerül szerződéseket kötnie a koronavírus elleni vakcinákat gyártó cégekkel az oltóanyag szállításáról, mivel az országban már februárban szeretnék elkezdeni a vakcinációt.

Zelenszkij elnök pedig márciusra ígérte az első olyan 8 millió oltóanyag felhasználását, amelyet az ország a COVAX programból kap majd.

A COVAX (Globális Alap a COVID-19 vakcinához való hozzáféréshez) ingyenesen adja majd az oltóanyagot a szegényebb országoknak.

Románia: kevesen oltatnák be magukat

A 19,5 milliós Romániában szombat hajnalra meghaladta a 15 ezret a koronavírusnak tulajdonított halálesetek száma.

Az új román miniszterelnök és helyettese beiktatásukon figyelik, ahogy a teremben zajlik a fertőtlenítés
Az új román miniszterelnök és helyettese beiktatásukon figyelik, ahogy a teremben zajlik a fertőtlenítés

Keleti szomszédunkhoz már tegnap – Magyarországon keresztül - közúton hűtőkamrás tehergépkocsival érkezett a Nagylak II autópálya-határátkelőn át az első adag oltóanyag, ami már a bukaresti Cantacuzino intézetben van.

Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, amely azt bizonyítja, hogy a világ megoldást talált, és elkezdjük azt gyakorlatba ültetni. Láthatjuk, hogy az Európai Unióban nem csalatkoznak állampolgárai. Amint most Romániába is megérkezett ez a tehergépkocsi az első dózis oltásokkal, úgy érkezik meg az Unió minden egyes államába ez az első szállítmány. Óriási erőfeszítésbe került, amelyben minden tagállam – beleértve Romániát is – részt vett” – jelentette ki a határon a fogadás alkalmával rendezett sajtótájékoztatón Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Mostantól hetente 140-150 ezernyi dózis érkezik az országba. A posztszovjet országokban, így Romániában is erős oltás-szkepticizmussal kapcsolatban Arafat azt mondta, hogy „jelenleg az emberek jó részének még további információkra van szüksége, hogy döntsön a beoltásáról”.

Szerbia, Horvátország és Szlovénia

Ana Brnabić-nak a Pfizer-BionTech vakcináját adták be, amit a szerb hírügynökség élőben közvetített. A Pfizer-BionTech vakcinájának első szállítmánya, 4800 adag kedden érkezett meg Szerbiába. A 70 évek felüliek oltásával kezdődött el a kampány, ma már a belgrádi és az újvidéki idősotthonok lakóit is oltják.

A hétmilliós, EU-tagjelölt országban december 25-én 2931 járvány-halottat jegyeztek föl.

A négymilliós Horvátországban 3548 halott van.

Néhány napon belül megérkezik az országba az amerikai-német Pfizer-BionTech vakcinájából egy kisebb szállítmány, 9000 dózis. Az oltás december 27-én kezdődik.

Zágráb 3,6 millió dózist rendelt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából, de a nagy általános érdeklődés miatt az Európai Unió Horvátország számára csak 2,7 millió vakcinát hagyott jóvá. Ezért további 900 000 dózist a Johnson&Johnsonnál foglalt le a kormány, s egy-egy millió oltóanyagra kötött szerződést a Pfizer-BionTech és a Moderna, további 300 000 dózisra a CureVac vállalatokkal.

A kétmilliós Szlovéniában 2500 halott van.

Ide szintén ma érkezik az első dózis, 9700 adag, és az oltási pontokon azonnal elkezdődik az oltás.

Ausztria: vita az oltás kötelezővé tételéről

A 8,8 milliós Ausztriában 5783 halott van.

A tömeges oltás vasárnap, december 27-én kezdődik a nyugdíjas otthonokban. Év végéig tízezer embert akarnak beoltani. Januárban további 240 ezer dózis oltóanyag érkezik, ezt februárban 330 ezer, márciusban 375 ezer adag követi majd.

Egy osztrák síelő Semmeringen egy vírus elleni védőmaszkban december 24-én
Egy osztrák síelő Semmeringen egy vírus elleni védőmaszkban december 24-én

Egy közvéleménykutatás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra (kisebb részük már most beoltatná magát, a többiek meggyőzhetőek). Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint minimum 50 százalékos átoltottság kellene a társadalomban ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség.

Ausztria felvilágosítással, nem kötelezővé tétellel kezeli az oltás-szkeptikusokat, de volt egy politikai vita is az oltás esetleges kötelezővé tételéről. Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnök például a kötelező oltás mellett foglalt állást, de a lakosság 83 százaléka csakis önkéntes alapon képzeli el a lakosság beoltását. "Tudatos munkával növelhetjük az oltási hajlandóságot" -jelentette ki Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsosa.

Az osztrák kormány – ellentétben a magyarral – már december közepén közzétette oltási stratégiáját.

Eszerint először az ápolási és idősotthonok lakóit, továbbá az egészségügyi intézmények legnagyobb kockázatnak kitett dolgozóit oltanák be. Majd a kórházak teljes személyzete és a lakosság magas veszélyeztetettségű része a többes krónikus betegséggel küzdők következne. A harmadik, kétmillió dózisból álló szállítmányt február és április között várják az AstraZeneca brit gyógyszergyártótól, ebből a 65 év felettieket és a "kritikus infrastruktúrában" dolgozókat kívánják beoltani. Utána, a nyár folyamán következne a lakosság teljes körű beoltása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG