Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkezett az új Covid-vakcina első szállítmánya, de nem kaphatja meg mindenki


Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjával a pásztói Margit Kórházban 2022. március 3-án.
Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjával a pásztói Margit Kórházban 2022. március 3-án.

Megérkezett Magyarországra a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinájának első szállítmánya. Egyelőre 109.440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Az új vakcina kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett.

Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki és jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint az újfajta készítmény

  • egyadagos,
  • kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek,

tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást. A jövő héten újabb szállítmány érkezése várható, akkor 106.560 adag érkezik majd, október-novemberben pedig további hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható.

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális vezető háziorvos szintén arról beszélt az InfoRádiónak, hogy az új vakcina a harmadik, negyedik, illetve most már ötödik oltásként lesz felvehető. A szakember szerint azok esetében akiket már nagyon régen oltottak be, illetve a harmadik ismétlőoltásuk óta is több hónap eltelt már, mindenképpen indokolt az őszi időszakban egy ismétlőoltás. Hozzátette, hogy a kockázati csoportokba tartozók számára is nagy jelentőségűek az oltások.

Ugyanakkor, mint mondta, hogy nagy rohamra nem számítanak, mert az oltási hajlandóság jelentősen visszaesett Magyarországon az elmúlt hónapokban.

Az őszi időszakban az influenza elleni védőoltásoknak is nagy a jelentősége, Békássy Szabolcs szerint a vakcinák hónapokon belül megérkezhetnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG