Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megfeneklett egy ukrán gabonát szállító hajó a Szuezi-csatornánál


Teherhajó halad át a Szuezi-csatornán 2015. július 25-én
Teherhajó halad át a Szuezi-csatornán 2015. július 25-én

A hatóságok arról számoltak be hétfőn, hogy az egyiptomi El Kantara közelében zátonyra futott MV Gloryt sikerült kiszabadítaniuk.

Az illetékes szervek egyelőre még nem közölték, hogy mi okozhatta a Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő, 225 méter hosszú hajó megfeneklését. Sajtóhírek szerint azonban köze lehetett az észak-afrikai ország egyes részein előző nap tapasztalt rossz időjáráshoz.

A három vontatóhajó segítségével végül kiszabadított MV Glory mintegy 65 ezer tonna kukoricát szállít Ukrajnából Kínába, az újraindított gabonaexportot felügyelő isztambuli koordinációs központ január 3-án adott engedélyt a rakomány továbbhaladására.

Hogyan kerülhető el egy jövőbeni “szuezi dugó”?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:35 0:00

Nem ez az első hajó, amely zátonyra futott a nemzetközi kereskedelem szempontjából kulcsfontosságú Szuezi-csatornánál. Az Ever Given konténerszállító hajó 2021 márciusában hat napra elzárta a vízi utat, jelentős zavarokat okozva, nagyjából napi kilencmilliárd dollárnyi árut feltartva.

Ehhez kapcsolódóan: Kiszabadították a Szuezi-csatornában elakadt hajót

Ezen incidens hatására az egyiptomi hatóságok megkezdték az 1869-ben átadott csatorna déli részének kiszélesítését és mélyítését.

Az Európát Ázsiával összekötő, 193 kilométer hosszú Szuezi-csatornán közlekedik a világ hajókonténereinek körülbelül harmada, az összes áru globális kereskedelmének mintegy 15 százaléka zajlik itt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG