Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megfosztanák Putyint a francia Becsületrendtől


Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotában tűzte Zelenszkij mellére a legnagyobb francia kitüntetést Párizsban 2023. február 8-án
Emmanuel Macron elnök az Élysée-palotában tűzte Zelenszkij mellére a legnagyobb francia kitüntetést Párizsban 2023. február 8-án

Ukrajna háborús vezetője, Volodimir Zelenszkij a héten megkapta Franciaország legmagasabb kitüntetését. De van egy probléma: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is van ugyanilyenje.

Emmanuel Macron francia elnök a Becsületrend nagykeresztjét tűzte Zelenszkij mellkasára, amikor csütörtökön találkoztak a francia elnöki palotában. A lépéssel, mondta Macron, Franciaország hatalmas elismerését szeretné kifejezni Ukrajna vitézségéért, amelyet az egy évvel ezelőtti orosz támadás óta tanúsít.

Néhány francia törvényhozó és aktivista arra szólította fel Macront, hogy a háború miatt fossza meg a kitüntetéstől Putyint.

Macron nem zárta ki, hogy visszaveszi Putyintól a Jacques Chirac akkori elnöktől 2006-ban kapott kitüntetést.

Macron pénteken azt mondta újságíróknak, hogy egy ilyen döntésnek „komoly jelentése van, és a megfelelő pillanatban kell meghozni”. Megjegyezte, hogy a múltban már vont vissza ilyen megtiszteltetést.

Macron Harvey Weinsteint fosztotta meg Becsületrendjétől, miután a hollywoodi producert 2017-ben szexuális visszaélésekkel vádolták meg. De visszavonta a kegyvesztett kerékpáros, a Tour de France egykori sztárja, Lance Armstrong Becsületrendjét is.

Több tucat tankot vesztettek az oroszok Vuhledarnál

Az orosz erők valószínűleg több tucat páncélozott járművet vesztettek a kelet-ukrajnai Vuhledar város elleni sikertelen támadás során – közölte pénteken a brit hírszerzés.

A keleti és déli frontvonal stratégiai metszéspontjában álló, ukrán kézen lévő Vuhledarnál véresebb harcok folynak, miközben Oroszország folytatja könyörtelen támadását a keleti fronton.

„Az orosz katonák valószínűleg elmenekültek, és legalább harminc, többségében ép páncélozott járművet hagytak ott egyetlen incidens során, egy sikertelen támadás után” – közölte napi tájékoztatásában a brit védelmi minisztérium.

A Reuters a hírt nem tudta még ellenőrizni.

Az orosz védelmi minisztérium nem fűzött megjegyzést a jelentéshez, de közölte, hogy jól haladnak a katonai műveletek Vuhledar és a kelet-ukrajnai Bahmut város közelében, amelyet Oroszország próbált bekeríteni.

Az orosz csapatok az elmúlt hónapban egyértelmű, fokozatos előretörést értek el a térségben, különösen a Bahmuttól északra fekvő Szoledár sóbányászváros elfoglalásával.

Orosz bloggerek, akik gyakran erősen bírálják az ország katonai vezetőinek ukrajnai teljesítményét, szintén szót ejtettek az állítólagos vuhledari veszteségekről.

Az egyik katonai blogger csütörtökön azt írta, hogy harmincegy harckocsit semmisítettek meg az ukrán drónok, miután tüzérségi fedezék nélkül vetették be, és fotókat tett közzé egy ukrán Telegram-csatornáról, amely képeket oszt meg a harci övezetből.

„Az orosz csendes-óceáni flotta 155. tengerészgyalogos dandárjának harmincegy páncélozott járműve semmisült meg egy Vuhledar elleni támadás során” – írta a Moscow Calling néven publikáló katonai blogger.

A Szürke Zóna, a Wagner zsoldoscsoport félhivatalos Telegram-csatornája egy bejegyzésben közölte, hogy „katasztrófa van kibontakozóban Vuhledar körül újra és újra”.

Az orosz invázió február 24-i évfordulójához közeledve Kijev azt állítja, hogy Moszkva katonákat és zsoldosokat áldozott fel több hullámban egy értelmetlen támadásban, hogy növelje megszerzett területeit.

Készült az AP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG