Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meggyanúsítja az ügyészség Iványi Gábort


Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én
Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én

Gyanúsítottként idézte be a Fővárosi Nyomozó Ügyészség csütörtök reggel 9 órára Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnökét – közölte a MET.

A gyanúsítás részleteiről nem közöltek információt. A héten a MET tíz másik vezető munkatársát tanúként idézte be a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégánál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak – derül ki a MET közleményéből.

Azt írták, a Kúria nemrég jóváhagyta az ügyészség indítványát, és visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. Az Alkotmánybírósághoz nyújtottak be panaszt, de még nem született határozat.

A MET szerint az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a tizenhárom éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját vetik fel.

A Gyulai Törvényszék másodfokon szombaton szüntette meg Ónodi István, a MET gazdasági igazgatójának letartóztatását. Szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapest területét. A lelkészt február 20-án tartóztatták le a NAV nyomozói.

Ehhez kapcsolódóan: Iványi Gábor egyháza tönkretételéről: „Ez mind Orbán Viktor”

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezték a letartóztatást. Az ügyészség szerint „6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni”.

„A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be” – közölte az ügyészség.

A MET szerint az állam szándékosan adósságcsapdába kergette őket, most pedig a kivéreztetésük a cél. Ezer munkatársuk és húszezer, szegénységben élő ellátott sorsa forog kockán – közölték korábban.

A NAV mind az oktatási, mind a szociális intézményeik működtetését fedező normatívából elkezdte levonni azokat a köztartozásokat, amelyek azért keletkeztek, mert – többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is jogtalanul – elvették egyházi státuszukat, ezzel megfosztva őket költségvetésük csaknem negyven százalékától.

Az intézményeik működtetése után járó normatívákból legutóbb minden eddiginél nagyobb összeget, több mint 175 millió forintot tartottak vissza, ezért nem tudtak fizetést adni a munkatársaiknak.

Mint írják, sok munkatársuk alig él jobb körülmények között, mint legszegényebb ellátottjaik, ilyen körülmények között kell nap mint nap helytállniuk. Megsegítésükre krízisalapot hoztak létre.

XS
SM
MD
LG