Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghaladta az 1200-at az izraeli terrortámadások halálos áldozatainak száma


Izraeli katonák szállítják el a holttesteket a Kfar Aza kibucból 2023. október 10-én
Izraeli katonák szállítják el a holttesteket a Kfar Aza kibucból 2023. október 10-én

A brutális hétvégi palesztin merényletsorozatra adott izraeli válaszcsapásoknak is már legkevesebb kilencszáz halottjuk van.

Jonatán Konrikusz, az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy mostanra 1200-ra nőtt a terrortámadás halálos áldozatainak száma, túlnyomó többségük civil. Több mint 2700 sebesültről tudni.

Elmondta, hogy „szavakkal leírhatatlan atrocitásokat” tártak fel több településen, amelyek némelyike apokaliptikus látványt nyújt. A Gázai övezet határvidékénél lévő Beri kibucban például több mint száz holttestet találtak, a Kfar Aza kibucban pedig lefejezett csecsemők maradványaira bukkantak.

A tájékoztatás szerint az utóbbi 24 órában mintegy 450 célpontra mértek légicsapást Gázában, továbbá földi indítású rakétákat is bevetettek.

Izrael: már 1100 felett a halálos áldozatok száma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Az övezet körüli biztonsági falat újraépítették, és a térségbe katonák százezreit vezényelték a fegyveres erők.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter minden korlátozást feloldott, vagyis tulajdonképpen szabad kezet adott a katonaságnak a harcokban. „A Hamász változást akart Gázában, de a szöges ellentéte fog történni annak, mint amire számítottak. Gáza soha többé nem lesz az, ami volt” – hangoztatta.

Ehhez kapcsolódóan: Gáza totális blokádját jelentette be Izrael a brutális terrortámadást követően

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet arról számolt be, hogy a szerdára virradóra végrehajtott izraeli légitámadások legkevesebb harminc emberéletet követeltek, és több száz ember megsebesült.

A gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább 950 ember vesztette életét, ötezer másik pedig megsebesült a területen.

A palesztin külügyminisztérium aláhúzta: 22.600 lakóegységben, tíz egészségügyi létesítményben és 48 iskolában keletkeztek károk az izraeli csapások következtében.

Izraelt eközben Libanon déli részéről és Szíriából is rakétákkal lőtték, amire nem késlekedett a tüzérségi válasz.

Ehhez kapcsolódóan: „Több osztálytársukat megölték, ezt még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban

Eközben Izraelben több mint háromezer be nem vetett fegyvert, köztük páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanódrónokat, lőszeres dobozokat találtak a Hamász merénylőinek nyomában a katonák. A haderő szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb támadásra készültek a gázai terroristák, de a legtöbb fegyverüket nem volt idejük bevetni.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) bejelentette, hogy már több mint 260 ezren menekültek el az otthonukból Gázában. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kiemelte, hogy a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú övezet két héten belül kifogyhat az élelemből.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aláhúzta, hogy az EU-tagállamok nagy többsége elutasítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzügyi támogatások kifizetésének ideiglenes befagyasztását.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos hétfőn azt jelentette be, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési portfóliót, és felfüggeszti az azzal összefüggő kifizetéseket. Később, több órán át tartó kommunikációs zavar és kínos hallgatás után cáfolták a nyilatkozatot.

Ehhez kapcsolódóan: Bűnös vagy bűnbak a palesztin pénzekről üzenő Várhelyi Olivér?

Az amerikai elnök velejéig gonosz cselekedetnek minősítette a Hamász szombati akcióját. Joe Biden az Egyesült Államok szilárd támogatásáról biztosította Izraelt, emellett arról tájékoztatott, hogy legalább tizennégy amerikai halottról tudnak, és a fegyveresek által ejtett túszok között is vannak amerikaiak.

Rámutatott, hogy az elrettentés erősítése érdekében hadihajókat vezényeltek a Földközi-tenger keleti medencéjébe, és szükség esetén további egységeket fognak küldeni.

Washington biztosítani fogja az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer működéséhez szükséges eszközöket, az első fegyverszállítmány már meg is érkezett – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Paradox módon a Gázai övezet zártsága és az utóbbi időszak fokozatos nyitása is a Hamásznak kedvezett

Háled Mesál, a Hamász volt vezetője tömegtüntetésre szólította fel péntekre az arab világot a palesztin ügy melletti kiállás megnyilvánulásaként.

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette, hogy országa nem vett részt a Hamász Izrael elleni támadásában, azonban dicsőítette az elkövetőit. „Kezet csókolunk azoknak, akik megszervezték a cionista rezsim elleni támadást” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök azonnali tűzszünetet sürgetett a két fél között.

Készült a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG