Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghallgatás akció nélkül a Magyarország ellen folyó eljárásban


Orbán Viktor miniszterelnök a magyar–német Eb-meccs előtt Stuttgartban, 2024. június 19-én
Orbán Viktor miniszterelnök a magyar–német Eb-meccs előtt Stuttgartban, 2024. június 19-én

Egy év után újra meghallgatást tart a tanács Magyarországgal a 7. cikk szerinti eljárás keretében. A belga külügyminiszter június eleji nyilatkozatával ellentétben a tagállamok nem készülnek továbblépni a procedúrában, amely a magyar félév alatt Csipkerózsika-álomba merülhet.

Egy év szünet után az általános ügyek tanácsa újra meghallgatja Magyarországot a tagállammal szemben a rendszerszintű jogállami problémák miatt 2018 szeptemberében az Európai Parlament által kezdeményezett 7. cikk szerinti eljárás keretében.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter júniusi, az eljárásban való továbblépést szorgalmazó nyilatkozata ellenére a néhány napon belül leköszönő belga soros tanácsi elnökség a meghallgatáson túl nem tervez semmilyen akciót a procedúrában – erősítették meg lapunk érdeklődésére EU-források.

Hadja Lahbib június eleji, a Politico által ismertetett nyilatkozatától a belgák időközben visszatáncoltak, azt állítva, hogy a miniszter inkább frusztrációjának adott hangot amiatt, hogy a tagállami és konkrétan számos ügyben az EU nem képes hitelesen fellépni a nemzetközi porondon a magyar blokkolás miatt. A magyarázat szerint a külügyminiszter tanulságként és nem feltétlenül konkrét kezdeményezésként utalt arra, hogy jó lenne továbblépni az eljárásban. „Ezt június elején mondta. Túl későn ahhoz, hogy bármit is tenni lehetett volna. A keddi egy normális meghallgatás lesz” – közölte a Szabad Európával egy magas rangú EU-forrás.

A hetedik meghallgatás az eljárás megindulása óta

Ez lesz a procedúra 2018. szeptemberi megindítása óta a hetedik alkalom, hogy a miniszterek meghallgatják magyar kollégájukat, rákérdezve az aktuális helyzetre és arra, hogy milyen lépések történtek a korábban jelzett fenntartások korrigálására. „Az egésznek az a lényege, hogy meghallgassuk, hogy Magyarországnak mi a mondanivalója” – jegyezte meg egy diplomata, aki szerint semmilyen specifikus kezdeményezés nem várható az ülésen és utána.

Nevük mellőzését kérő magyar kormányzati források egyértelműen jelezték, hogy a magyar félév alatt sem meghallgatásra, sem helyzetértékelésre nem kerül sor – legalábbis a kormány szándékai szerint. „Ha a tagállamok körében erre mégis lenne igény, akkor megfontoljuk” – tette hozzá a magyar forrás.

Hivatalos tárgyaláskezdés Ukrajnával és Moldovával

Az általános ügyek tanácsa keddi ülésének legfontosabb napirendi pontja a kormányközi konferencia hivatalos összehívása és a tárgyalások megkezdése lesz Ukrajnával és Moldovával. A kedd délutáni eseményeken mindkét oldal részéről politikai nyilatkozatok hangzanak majd el. A kormányközi konferencia összehívásának előzményeként a belga soros tanácsi elnökség főleg bizonyos magyar ellenállást legyűrve elfogadtatta a tagállamokkal a hivatalos tárgyalási keretet, amely az utolsó előfeltétele a csatlakozási folyamat megkezdésének.

A folyamat az uniós joganyag (acquis communautaire) átvilágításával veszi kezdetét, amely más esetben egy-két évet vesz igénybe, azonban – mint uniós diplomaták rámutattak – Ukrajna és Moldova esetében az előzmények miatt akár hónapokra is lerövidülhet, mire az érdemi, fejezetről fejezetre folyó tárgyalások megkezdődnek. Egyelőre nem világos, hogy melyek a magyar elnökség konkrét szándékai az ukrán felvételi tárgyalásokkal.

A magyar elnökségi program kiegyensúlyozott bővítési folyamatot említ, amely ugyanakkora figyelmet fordít a Nyugat-Balkánra is. Az előrehaladás kulcsa azonban várakozások szerint a bizottság őszi országjelentése lesz az egyes tagállamok haladásáról.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG