Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghallgatná Orbán Viktort az Országgyűlés Külügyi bizottsága


Vlagyimir Putyin (b) és Orbán Viktor
Vlagyimir Putyin (b) és Orbán Viktor

Március 2-án kérdeznék a miniszterelnököt moszkvai útjáról és az orosz–ukrán konfliktusról. Szijjártó Péterrel a Nemzetbiztonsági bizottság beszélne.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV-n beszélt arról, hogy ő és Mesterházy Attila a Külügyi bizottság tagjaként a moszkvai útja miatt kezdeményezték Orbán Viktor meghallgatását, de az ukrán helyzettel kapcsolatban is vannak kérdéseik.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint még február 22-én kerültek olyan módosítások a Paks 2.-vel kapcsolatos rendelkezésekbe, amelyek az oroszoknak kedveznek. Mint mondta, erről is meghallgatnák Orbán Viktort.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésére hívták meg. Stummer Jánosnak, a testület jobbikos elnökének tájékoztatása szerint az ülés napirendjén eleve szerepelt az orosz–ukrán katonai konfliktus ügye, így az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetői mellett Szijjártó Pétert is kérdeznék.

Szijjártó Péter azonban szerda reggel a Facebook oldalára feltöltött videóban jelezte, hogy magyar üzletemberekkel Egyiptomba és Bahreinbe utazik, ahol a kelet-európai biztonsági helyzetről is tárgyal.

Katonákat és haditechnikai eszközöket csoportosít át a Magyar Honvédség a keleti határhoz

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az orosz–ukrán konfliktus miatt kedd reggel összeült a Nemzetbiztonsági kabinet. A tanácskozás után, már Szentendrén Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a Magyar Honvédség katonákat és haditechnikai eszközöket csoportosít át a keleti határhoz, határvédelmi és humanitárius feladatok ellátására.

Mint mondta, meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás hatoljon be és az ország területén manővereket hajtson végre.

Benkő Tibor szerint ha eszkalálódik a helyzet Ukrajnában, a háborús tevékenység kiterjedhet Kijev és Kárpátalja irányába is. Menekültek érkezhetnek, ezért humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a magyar katonáknak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG