Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt a Navalnijt is kezelő omszki orvos


Szergej Makszimsin, aki az omszki sürgősségi kórház aneszteziológiai osztályának főorvos helyettese.
Szergej Makszimsin, aki az omszki sürgősségi kórház aneszteziológiai osztályának főorvos helyettese.

Meghalt annak a kórháznak a vezető orvosa, ahol a Kreml-ellenes politikust, Alekszej Navalnijt kezelték, miután novicsokkal megmérgezték, jelentette be a regionális egészségügyi minisztérium. Szergej Makszimsin 55 éves volt.

Szergej Makszimsin , aki az omszki sürgősségi kórház aneszteziológiai osztályának főorvos helyettese volt, egy kórteremben, szívrohamban halt meg – közölte a minisztérium sajtószolgálata az Open Media-val. Az orvos 55 éves volt.

Navalnijt ugyanezen az intenzív osztályon kezelték, miután augusztusban megmérgezték. A kórház állítása szerint Makszimsin „hirtelen hunyt el”, a halál okát nem közölték a CNN által idézett közleményben.

Navalnijt is kezelte

A 44 éves Navalnij augusztus 20-án került be az 1. számú omszki sürgősségi kórház akut mérgezési osztályára, miután rosszul lett egy Tomszkból Moszkvába tartó járaton. Az ellenzéki politikust mesterséges kómába helyezték, majd Németországba szállították, ahol öt hónapot töltött. Az Európában végzett vizsgálatok megállapították, hogy a toxin egy szovjet idegméreg, amely a novicsok családjából azonosítottak.

Makszimsin nem nyilatkozott a sajtónak, amíg Najvalnijt a kórházban ápolták. Bár kezdetben az orvosok azt mondták, hogy az ellenzéki politikust megmérgezték, később már tagadták ezt.

Alekszandr Murakhovszkij, a kórház korábbi főorvosa felelt a sajtó tájékoztatásáért, mialatt Navalnijt Omszkban ápolták. Azt állította, hogy a politikus „anyagcserezavarokkal” küzd. Murakhovszkijt novemberben nevezték ki az omszki régió egészségügyi minisztériumának élére.

Murakhovszkij közleményében azt írta, Maksimishin 28 évig dolgozott a kórházban és több ezer ember életét mentette meg.

„Visszahozta az embereket az életbe. Nagyon fog hiányozni Dr. Makszimsin. Túl korán távozott, és éppen ezért az elvesztésének fájdalma különösen keserű”– idézi a CNN.

Kórházból a börtönbe

Navalnij januárban, alig két hete tért vissza Moszkvába, ahol azonnal őrizetbe vették. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a 3,5 éves felfüggesztett börtönbüntetést. A szabadságvesztésbe beleszámította a bíróság azt az időt, amit Navalnij házi őrizetben töltött, ezért ténylegesen 2 év 8 hónapot kell rácsok mögött töltenie. A bíróság döntése nemzetközi felháborodást váltott ki.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG