Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az olasz csatárzseni, Paolo Rossi


Paolo Rossi egy olasz focitáborban Magyarországon 2017-ben
Paolo Rossi egy olasz focitáborban Magyarországon 2017-ben

Az 1982-es VB-t megnyerő olasz válogatott tagja 64 éves volt.

Az olasz TV csatorna, a RAI Sport, ahol Rossi szakkommentátorként dolgozott, jelentette be a hírt csütörtökön korán reggel. Nem sokkal ezután a futballista felesége posztolt egy fotót kettejükről, mellette egy szót: örökké.

A Juventus és az AC Milan játékosát sokan minden idők egyik legnagyobb csatárának tartották, elsősorban az 1982-es spanyolországi teljesítménye miatt.

A döntőben ő lőtte az első gólt azon a meccsen, melyen Olaszország 3-1-re legyőzte Nyugat-Németországot. Ezen a VB-n, melyet sokan a legjobb világbajnokságnak tartanak, mesterhármast lőtt Brazíliának, idő előtt hazaküldve ezzel az egyik favoritot.

Rossi gólja a nyugatnémeteknek az 1982-es VB-döntőben
Rossi gólja a nyugatnémeteknek az 1982-es VB-döntőben

Rossi megnyerte a VB-n az Aranycipőt és az Aranylabdát is, és abban az évben megkapta a legjobb európai focistának járó Aranylabdát is.

Az, hogy egyáltalán részt vehetett a VB-n, annak volt köszönhető, hogy csökkentették hároméves eltiltását. Rossi volt a világ legjobban fizetett focistája, amikor 1980-ban a Perugia – ahol kölcsönjátékosként szerepelt – 2-2-t játszott az Avellinoval, és a meccset megbundázta egy fogadóiroda.

Paolo Rossi tagadta részvételét a csalásban, és két hónappal a VB előtt a Juventus színeiben végül visszatérhetett a pályára.

A játékos teljes karrierjét Olaszországban töltötte, és 1984-ben segítette a Juventus BEK-győzelmét is.

A megemlékezések áradata elindult a közösségi médiában, Jürgen Klinsmann ezt tweetelte: Drága Pablito, örökre emlékezni fogunk rád.

Rossi halála nem sokkal követte egy másik legendás világbajnokét, Diego Maradonáét.

A halál okát nem közölték, írja a Guardian.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG