Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt az operatőr, akit megvertek a Pride ellen tüntetők Georgiában


Lekso Lashkaravát hat nappal a bántalmazása után holtan találták az otthonában
Lekso Lashkaravát hat nappal a bántalmazása után holtan találták az otthonában

Több újságírót is bántalmaztak az ellentüntetők, köztük a Szabad Európa két munkatársát is. Alexander Lashkarava, a TV Pirveli operatőre is az ötnaposra tervezett rendezvényről forgatott, amikor rátámadtak. Hat nappal később meghalt.

A férfi a fején sérült meg július 5-én Tbilisziben, amikor az ötnaposra tervezett Pride-ról forgatott, amikor a felvonulást ellenzők megtámadták. A BBC beszámolója szerint a férfit hazaengedték a kórházból, szerkesztője azt mondta, hogy pénteken a férfi nagy fájdalmakra panaszkodott, vasárnap pedig holtan találtak rá az otthonában.

Lashkaravát LMBT-ellenes tüntetők támadták meg, akik a tervezett Pride-rendezvények ellen tiltakoztak. A férfin kívül azon a napon több mint 50 újságíróra támadtak rá, a Szabad Európa két munkatársa is megsérült.

A georgiai belügyminisztérium szerint négy embert tartóztattak le és nyomozást indítottak. A rendőrök törvényszéki boncolást és vizsgálatot rendeltek el, annak ellenére, hogy az operatőr családja elutasította az intézkedést.

A Pride-ot végül lemondták a szervezők, amikor az irodájukra is rátámadtak Tbilisziben. Noha a szexuális irányultság miatti diszkriminációt tiltja a törvény Georgiában, az ország továbbra is nagyon konzervatív.

Sokan bírálták Irakli Garibashvili miniszterelnököt, aki helytelenítette a tervezett Pride-felvonulást, mondván, hogy ez összetűzéshez vezethet, mert "elfogadhatatlan a georgiai társadalom nagy része számára".

XS
SM
MD
LG