Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Benedek Miklós színművész


Benedek Miklós Budapesten 2023. szeptember 8-án
Benedek Miklós Budapesten 2023. szeptember 8-án

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében elhunyt a nemzet színésze, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A híres konferanszié, kabarészínész Benedek Tibor gyermeke 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Benedek Miklós a kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett. Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott.

1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben Érdemes Művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben Kiváló Művész címmel ismerték el – olvasható az MTI közleményében.

2023-ban választották a nemzet színészévé, 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, gyakorlatilag halálának pillanatáig színpadon állt. Fia, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor 2020-ban hunyt el. A színművész egy interjúban úgy fogalmazott: „Több vagyok, mint az apám, és kevesebb, mint a fiam.”

XS
SM
MD
LG