Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt II. Erzsébet királynő


II. Erzsébet királynő a saját születésnapi ünnepségén, Windsorban, 2021. június 12-én.
II. Erzsébet királynő a saját születésnapi ünnepségén, Windsorban, 2021. június 12-én.

Az Egyesült Királyság királynője és az anglikán egyház vezetője 96 évet élt és hetven évig uralkodott. A királynő békésen hunyt el csütörtök délután a család balmorali birtokán, gyermekei és unokái körében. Halálával legidősebb fia, Charles, Wales egykori hercege 14 nemzetközösségi birodalom új királyaként és államfőként vezeti majd az országot.

II. Erzsébet 1926-ban született a későbbi VI. György király és Erzsébet anyakirályné gyermekeként. Angliában nőtt fel, főúri neveltetést kapott, és a második világháborúban sem hagyta el hazáját. A háború alatt kezdődtek a nyilvános szereplései még hercegnőként, 1945-ben még a brit hadsereg női részlegéhez is bevonult pár hónapra.

Túlélte a húgát
Erzsébetnek egy testvére volt, a négy évvel fiatalabb Margaret hercegnő leginkább nagyvilági életéről volt híres az 1950-es évektől. Margaret 2002-ben, 71 évesen hunyt el.

Erzsébet hercegnő 1951. október 16-án.
Erzsébet hercegnő 1951. október 16-án.

A háború után házasodott össze harmad-unokatestvérével, Fülöp herceggel. Apja 1952-es halála után pedig az Egyesült Királyság és a brit nemzetközösség számos államának uralkodójává is vált.

Erősen igyekezett népszerűsíteni a a királyi családot, mellette uralkodása elején sokat utazott. Az 1970-es években olyan kommunista vezetőket is meglátogatott, mint Tito vagy Ceaucescu. Az angol uralkodó az anglikán egyház feje is, Erzsébet pedig igyekezett fejleszteni a vallási kapcsolatokat is, uralkodása alatt öt katolikus pápával is találkozott.

II. Erzsébet uralkodása alatt zajlott 1982-ben a rövid Falkland-szigeteki háború, amelyben a szigeteket visszafoglalni kívánó Argentínát legyőzte a brit hadsereg. A beavatkozást II. Erzsébet teljességgel támogatta. A szigetek azóta is brit fennhatóság alatt vannak, Argentína viszont azóta is magának követeli azokat. Erzsébet később hasonlóan támogatta az Egyesült Királyság öbölháborús részvételét is a következő évtized elején.

A királyi család népszerűségét az 1990-es évek óta súlyos csapások érték. Közülük is kiemelkedett fia, immár az új uralkodó Károly herceg és felesége Diana hercegnő elhidegülése és viszálya, majd Diana hercegnő 1997-es tragikus halála.

II. Erzsébet összes gyermeke az Aberdeen melletti Balmoralba utazott, amikor az orvosok felügyelet alá helyezték a királynőt. A Buckingham-palota közleménye szerint az új uralkodó, Károly és hitvese Balmoralban marad, és pénteken visszatér Londonba.

Novák Katalin: Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakja volt

A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk - írta a Facebookon II. Erzsébet előtt tisztelegve a köztársasági elnök. Novák Katalin a XX. századi brit és Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakjának nevezi az uralkodót, akitől szerinte a magyarok sokat tanultak a nemzetért és a családért való kiállásban.

Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki II. Erzsébet halála miatt: Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt – olvasható a miniszterelnök közösségi oldalán.

XS
SM
MD
LG