Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt a Suszter, szabó, baka, kém szerzője


John le Carre (David John Moore Cornwell) Berlinben 2016. február 18-án
John le Carre (David John Moore Cornwell) Berlinben 2016. február 18-án

Le Carre a kémregények igazi mestere volt, 25 regényt írt pályafutása során, amelyből többet meg is filmesítettek. Az író 89 évet élt.

John le Carre főleg a hidegháborús kémtörténeteivel lett ismert. Valódi neve David Cornwell volt, és ő maga is korábban a brit hírszerzés tisztjeként dolgozott. A brit író 25 regényt és egy önéletrajzot írt a hat évtizedes alkotói tevékenysége alatt, a művei 60 millió példányban keltek el világszerte. Több könyvéből film is készült.

Az író felesége, akivel közel 50 éven át voltak házasok, és a négy fia egy közleményben azt mondta, hogy Le Carre december 12-én éjjel halt meg, miután tüdőgyulladást kapott.

„Nem lesz még egy hozzá fogható, és a hiányát minden könyvszerető ember érezni fogja, mindenki, akit érdekel az emberi élet milyensége”

– írta Jonny Geller, La Carre menedzsere.

Az író haláláról Stephen King is megemlékezett Twitteren.

„Ez a szörnyű év elragadta az irodalom egy igazi óriását, és egy humanista szellemet”

– írta King.

Le Carre legismertebb művei között van a magyarul is megjelent Suszter, szabó, baka, kém; A kém, aki bejött a hidegről; valamint a The Little Drummer Girl, és a Perfect Spy.

Az író az első három regényét még aktív szolgálatban írta a titkosszolgálatnál. A berlini fal leomlása után Le Carre új témákat keresett, a hidegháború helyett a regényeiben fegyverkereskedők, orosz gengszterek, és a nagy gyógyszervállalatok lettek a központi elemek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG