Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Mécs Imre, az SZDSZ alapító tagja, egykori ’56-os halálraítélt


Mécs Imre Nagy Imre szobránál, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án
Mécs Imre Nagy Imre szobránál, a néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60. és újratemetésének 29. évfordulóján, 2018. június 16-án

A volt SZDSZ-es, majd MSZP-s parlamenti képviselőt az 1956-os forradalom idején végzett tevékenysége miatt halálra ítélték, majd az ítéletet életfogytiglanra változtatták. Mécs Imre idén lett volna kilencvenéves.

Mécs Imre 1933. szeptember 4-én született Budapesten. Édesapja, Mécs Imre egy felvidéki szlovák falu magyar kántortanítójának fia, orvos volt. Édesanyja, Lengyel Irén Klára felvidéki nemesi családból származott.

Mécs Imre az elemi iskolát Budapesten végezte, a nyolcosztályos gimnáziumot a budapesti bencés gimnáziumban kezdte, majd az államosításig a pécsi jezsuita kollégiumban tanult. Az Országgyűlés honlapján található életrajz szerint 1951-ben a budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. Egy évig villanyszerelőként dolgozott, majd 1952-ben felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára. 1956-ban eljárt a Petőfi Kör vitáira. Részt vett a forradalomban a nemzetőrség szervezésében. A bukás után részt vett az utóvédharcokban, majd az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelőcsapatok maradványainak részvételével szerveztek.

1957 júniusban letartóztatták. 1958. május 22-én „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték, majd az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1963 márciusában, az általános amnesztia keretében szabadult. Három évig rendőri felügyelet alatt állt, tíz évig politikai jogvesztés sújtotta.

1975-ben került kapcsolatba a szerveződő demokratikus ellenzékkel. 1979-ben aláírta a csehszlovákiai Charta ’77 mozgalom bebörtönzött vezetői melletti szolidaritási nyilatkozatot. 1983-ban egy volt halálraítélt bajtársa temetésén elmondott beszédéért rendőrhatósági figyelmeztetést kapott, állását felmondták. 1984-től 1989-ig a Duna Mozgalom tagja. 1985-ben ellenzéki képviselőjelöltek állítását szorgalmazta a választásokon, és népszavazást kezdeményezett a bős–nagymarosi vízi erőmű kérdésében.

1988-ban alapító tagja és szóvivője volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, és alapító tagja a Szabad Demokraták Szövetségének, valamint a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak (TIB). 1988-ban beválasztották az SZDSZ ügyvivői testületébe, közben a TIB-ben is vezetőségi tag volt, de erről a tisztéről a szervezet politikai irányvonalának megváltozása miatt 1992-ben lemondott.

Mécs Imre 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő volt, 1990 és 2006 között az SZDSZ, 2006 és 2010 között az MSZP színeiben.

1997. január 16-án a francia Becsületrend tiszti fokozatával tüntették ki. Mint az MSZP megemlékezésében írja, elsősorban politikai szerepvállalása révén lett közismert, kevesebben tudják róla, hogy több mint harminc szabadalma volt az elektronika különböző területein. Számos tudományos szakcikk írójaként is jegyzik nevét.

Mécs Imre és felesége, Magyar Fruzsina a Százezren az internetadó ellen elnevezésű tüntetésen a Kossuth téren 2015. február 1-jén
Mécs Imre és felesége, Magyar Fruzsina a Százezren az internetadó ellen elnevezésű tüntetésen a Kossuth téren 2015. február 1-jén

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG