Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Nagy Bálint Kossuth-díjas építész, a Beszélő alapító szerkesztője


Nagy Bálint építész munkahelyén, a Budapest belvárosában 2009 óta működő kulturális központban
Nagy Bálint építész munkahelyén, a Budapest belvárosában 2009 óta működő kulturális központban

A Kossuth- és Ybl-díjas építész 1981–84 között a Beszélő szamizdat folyóirat alapító szerkesztője volt; tavaly júliusban beszélt a Szabad Európának ezekről az évekről. Nagy Bálint rövid, súlyos betegség következtében hunyt el Budapesten. 73 évet élt.

Nagy Bálint 1949. május 24-én született Szegeden. 1976-ban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Építőipari Karán diplomázott. Hagyományos tervezői munkát végzett 1972-től az Ipartervben, 1977-től a Lakótervben és 1978-tól a VÁTI-ban.

Ellenzéki tevékenysége 1979-ben kezdődött. Először az 1979 októberében alakult illegális civil szervezet, a Szegényeket Támogató Alap tagja lett. Ott volt azon az ellenzéki beszélgetésen, amelyen azt akarták eldönteni, hogy kezdjenek-e szamizdatkiadásba. 1980-ban a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) alapító tagja, 1981 és 1984 között a Beszélő című szamizdat folyóirat alapító szerkesztője.

Így beszélt a Szabad Európának ezekről az évekről:

Már nem emlékszem, hogy először az útlevélelkobzás volt-e, vagy a kirúgás a munkahelyről. Ezek szoft következmények, de mindegyik elért: utcai követés, minden, ami a kádárizmusnak abban a korszakában vele járt. Nem csuktak börtönbe, erre, mint tudjuk, Kádár utasítást adott: nem csinálunk mártírokat.”

Ellenzéki tevékenysége miatt 1979 és 1987 között ácsként dolgozott. 1983-ban és 1984-ben a franciaországi Vence-ban, 1987 és 1990 között Amerikában dolgozott ösztöndíjasként. 1991-ben N&n névvel saját építészeti irodát alapított, 2001-ben létrehozta az N&n Galériát. 2009 óta volt a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetője.

Építészeti stílusa sokrétű, tervrajzainak grafikus megoldása és színezése, a hegyes, erősen visszametszett formák, éles szögek alkalmazása és a tér folyamatos megtörése expresszív hatást kelt, épületei pedig eklektikus hatásúak. Legfontosabb munkái: Bárka Színház, Barn (New York). Képzőművészeti filmsorozatot is szerkesztett. Jelentős szerepe volt a hazai és egyetemes építészeti kultúra szervezésében, az építészek közösséggé formálásában.

Művészetét 2002-ben Ybl Miklós-díjjal, 2021-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG