Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Pelé, a legendás brazil futballista


Pelé az egyetlen labdarúgó, aki játékosként játékosként háromszor is megnyerte a világbajnokságot
Pelé az egyetlen labdarúgó, aki játékosként játékosként háromszor is megnyerte a világbajnokságot

A Sao Paulo-i Albert Einstein kórházban hunyt el a világklasszis, aki a mezítlábas szegénységből a modern történelem egyik legnagyobb és legismertebb sportolójává nőtte ki magát. 82 évet élt.

A hivatalos közlemény szerint Pelé „a korábbi egészségi állapotával összefüggő vastagbélrák progressziójából eredő többszörös szervi elégtelenség miatt" halt meg.

Pelé 1940. október 23-án született Edson Arantes do Nascimento néven, a Minas Gerais szövetségi államban fekvő Coracoes városában. Tehetségére 11 éves korában figyeltek fel, 15 éves korában a Santos játékosa lett, két évvel később pedig már a brazil bajnokság gólkirálya volt.

Huszonegy éves pályafutása során 1363 mérkőzésen 1281 gólt lőtt, ami világrekord, ebből 77 gólt 92 meccsen hazájában, Brazíliában jegyzett.

Az egyetlen játékos, aki háromszor nyerte meg a világbajnokságot, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is a magasba emelte a trófeát. 2000-ben a FIFA az évszázad játékosának választotta.

Pelé az elmúlt években vese- és prosztataproblémákkal küzdött. 2021 szeptemberében a Sao Paulo-i Albert Einstein Kórházban vastagbél daganat miatt operálták. 2022 novemberének végén visszakerült a kórházba. Lánya, Kely Nascimento rendszeresen tájékoztatta rajongóit apja állapotáról a kórházból érkező közösségi média frissítésekkel. Csütörtökön közzétett egy képet arról, melyen az látható, ahogy a családtagok Pelé testére teszik a kezüket, a kép alatt a felirat:

„Mindent, ami vagyunk, neked köszönhetünk. Végtelenül szeretünk. Nyugodj békében."

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG