Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr, városvédő


Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, közismert városvédő, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben 2021. július 16-án
Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező, operatőr, közismert városvédő, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben 2021. július 16-án

Ráday Mihály számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Budapest díszpolgára volt. Súlyos betegségben, 79 éves korában hunyt el július 16-án.

Ráday Mihály 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, emellett 17 éven át volt tagja a Fővárosi Közgyűlésnek.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. Megkapta a Balázs Béla-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat, 2005-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét többek között írja a halálhíről elsőként beszámoló Telex.

Ráday Mihály a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőrként, illetve az ELTE-n művészettörténészként végzett. Édesapja a neves színművész, Ráday Imre volt, édesanyja, Ferda Erzsébet Magdolna divatszalont vezetett.

Ráday Mihály a hatvanas évektől dolgozott a Magyar Televízióban. Olyan ismert műsorok rendezői vagy operatőri munkái fűződnek a nevéhez, mint a Keménykalap és krumpliorr, a Bánk bán, a Tudós nők vagy a Horváték című Csáth Géza-adaptáció. Legendássá, országosan ismertté viszont 30 éven át futó városvédő, műemlékvédő sorozata tette, az Unokáink sem fogják látni… (avagy Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát).

Karácsony Gergely főpolgármester így búcsúzott Ráday Mihálytól közösségi oldalán:

"Budapest elveszítette legkérlelhetetlenebb védelmezőjét."

XS
SM
MD
LG