Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista


A roma polgárjogi aktivista ötven évet élt.

A Raoul Wallenberg-díjas roma polgárjogi aktivistát 50 éves korában érte a halál. Sajtóhírek szerint szívinfarktust kapott.

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már tinédzserként a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől a Roma Polgárjogi Alapítványnál dolgozott.

Megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs eset megoldásában segített szociális munkásként. A lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált, számos jogvédő szervezetnél, így a TASZ-nál és a NEKI-nél is jelentős munkát végzett. Többször nyilatkozott a Szabad Európának is.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sok ezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is. Setét Jenő hívta életre a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, és hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.

Számtalan közéleti vitában is aktív szerepet vállalt, felszólalt minden elnyomott társadalmi csoport érdekében. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték, így 1997-ben Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben Solt Ottília-díjat, 2008-ban Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben Fekete Párduc-díjat, 2020-ban Raoul Wallenberg-díjat kapott.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG