Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Malála Júszafzai megházasodott Nagy-Britanniában


Malála Júszafzai és Asszer Malik családi körben Birminghamben 2021. november 9-én
Malála Júszafzai és Asszer Malik családi körben Birminghamben 2021. november 9-én

Iszlám szertartás keretében megházasodott Nagy-Britanniában a Nobel-békedíjas Malála Júszafzai, akit hazájában, Pakisztánban tálib merénylők fejbe lőttek tizenöt éves korában, mert kiállt a lányok és nők oktatáshoz való jogáért.

„A mai egy rendkívüli nap az életemben. Asszerrel összekötöttünk az életünket” – írta a jelenleg 24 éves nő kedden Twitteren, ahol fényképet is közzétett a ceremóniáról.

„Kisebb nika ceremóniát tartottunk családi körben, az otthonunkban, Birminghamben. Izgatottan várjuk az előttünk álló utat” – tette hozzá az iszlám házassági szertartásra utalva. A bejegyzést hét óra alatt több mint 163 ezren lájkolták.

Sajtóhírek szerint Asszer Malik menedzserként dolgozik a pakisztáni krikettligánál.

Malála már kisgyerekként küzdött Pakisztánban a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok 2012-ben követtek el ellene merényletet: fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Nagy-Britanniában, és azóta is emberi jogi aktivistaként tevékenykedik.

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb kitüntetettje. Tavaly végzett az Oxfordi Egyetemen, ahol filozófiát, politikatudományt és közgazdaság-tudományt hallgatott. Máig fontos szószólója a lányok oktatásának, vezetésével a Malála Alap nevű nonprofit szervezet 2017 óta 1,9 millió dollárt fordított erre a célra Afganisztánban.

Készült az AP, az AFP, a BBC és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG