Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghosszabbították a gázai tűzszünetet, de csak idő kérdése a háború folytatódása


Hazatért túszok a családtagjaikkal Izraelben 2023. november 26-án
Hazatért túszok a családtagjaikkal Izraelben 2023. november 26-án

Ötödik napjába lépett az ideiglenes fegyvernyugvás, a szemben álló felek szerdáig terjesztették ki a megállapodást, amelynek nyomán két újabb túszcserére kerülhet sor.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten ismét a térségbe látogat, immár harmadjára a háború kezdete óta, és várhatóan a tűzszünet további meghosszabbítását próbálja majd eléri, illetve minél több túsz kiszabadítását.

Washingtoni tájékoztatás szerint emellett tárgyalni fog a gázai civilek védelmét célzó erőfeszítésekről és a segélyszállítmányok célba juttatásának felgyorsításáról.

Az Izrael legfőbb szövetségesének számító Egyesült Államok diplomáciájának vezetője támogatásáról biztosította a hadműveleteket, viszont arra figyelmeztetett, hogy túl magas a polgári áldozatok száma.

Még körülbelül 160 ember van az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász fogságában, akiket az október 7-i, mintegy 1200 emberéletet követelő merényletsorozat keretében raboltak el Izraelből.

Ha naponta tíz túszt engednének szabadon a Gázát uraló radikálisok, akkor a jelenlegi feltételek mellett még további két hétig tarthatna az amerikai, egyiptomi és katari közvetítéssel létrejött fegyvernyugvás, de a Hamásznak a várakozások szerint újabb követelései lesznek az elhurcolt katonákért.

Akárhogy is lesz, Izrael többször jelezte, hogy a tűzszünetet követően folytatni fogja a háborút, és teljes erejével az iszlamista terrorcsoport tizenhat éve tartó uralmának felszámolásán lesz az enklávéban.

A Hamász a múlt pénteken hatályba lépett megállapodás keretében négy ütemben eddig 51 túszt adott át, cserébe Izrael börtöneiből 150 palesztin rabot bocsátottak szabadon.

Noha az eddig kiszabadult túszok többsége fizikailag jól van, volt olyan, akit életveszélyes állapotban kórházba kellett szállítani.

Ehhez kapcsolódóan: Az ötből három magyar túszt elengedett a Hamász

Az átadott palesztin foglyok többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, például mert kövekkel dobálta a biztonsági erőket különböző összecsapások során.

A megegyezés nyomán péntek reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, ami bizonyos megkönnyebbülést jelent a már több mint egy hónapja hevesen bombázott Gázai övezet nagyjából 2,3 millió lakosának.

A zsidó állam közölte, hogy a fegyverszünet a megállapodásban szereplő négy nap után is folytatódhat, egészen addig, amíg az iszlamisták legalább tíz túszt szabadon engednek naponta.

Ehhez kapcsolódóan: Katar rendkívül fontos közvetítővé lépett elő a közel-keleti konfliktusban

Az egyezség lehetővé teszi a humanitárius segélyek bejuttatását az ostromlott övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhet, köztük négy üzemanyag-szállító. Emellett Izrael ez idő alatt nem folytathat légi eszközökkel megfigyelést Gáza déli részén, és az északi területeken is csak napi hat órában.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma mára meghaladja a 13.300-at, nagyjából hatezer embert eltűntként tartanak számon. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget a civilek és a fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy többségük nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint több ezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG