Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megint bezárták a lányiskolákat a tálibok


Női orvosok és ápolók diplomaosztója 2022. március 18-án Khosztban
Női orvosok és ápolók diplomaosztója 2022. március 18-án Khosztban

A tálibok március 23-án bezárták a középiskolákat a lányok előtt, miután néhány órára engedélyezték a megnyitásukat. Most azt ígérik, az iszlám törvényekkel összhangban indítják újra a lányok oktatását.

Az Afganisztán fővárosa, Kabul-környéki középiskolák tanárai és diákjai megerősítették, hogy hiába tértek vissza március 23-án, szerdán a lányok az iskolába, hazaküldték őket. Elmondásuk szerint sok diák sírva távozott. „Mindannyian csalódottak voltunk, és teljesen reményvesztettek lettünk, amikor az igazgató közölte velünk a hírt, ő is sírt” – mondta egy diák, akit biztonsági okokból nem neveztek meg a Reuters tudósításában.

Korábban garantálták a lányok oktatását

Az előző, 1996 és 2001 közötti tálib uralom alatt teljesen betiltották a női oktatást, és a nőket eltiltották a legtöbb állás betöltésétől. A 2021-ben újjáalakult tálib kormány elismeréséhez a nemzetközi közösség feltételül szabta a lányok oktatásának garantálását.

Az afgán oktatási minisztérium egy héttel korábban még azt jelentette be, hogy országszerte megnyitják az iskolákat minden diák, köztük a lányok számára is, miután hónapok óta korlátozzák a középiskolás korú lányok oktatását. Kedden az oktatási minisztérium szóvivője még egy videót is közzétett, amelyben gratulált minden diáknak a tanításba való visszatéréshez.

Iszlamista tantervet ígérnek

Szerdán azonban az oktatási minisztérium közleménye szerint – a Bakhtar News kormányzati hírügynökség alapján – a lányok iskolái zárva maradnak, amíg nem dolgoznak ki „az iszlám törvényekkel és az afgán kultúrával összhangban álló tantervet”. Az ország oktatási minisztériumának szóvivője egyelőre nem válaszolt a döntéssel kapcsolatos megkeresésekre.

A lányiskolák ismételt bezárását több nemzetközi szereplő is elítélte. „Az ENSZ afganisztáni képviselete sajnálatát fejezi ki a tálibok mai bejelentése miatt, miszerint meghosszabbítják a 6. osztályosnál idősebb női tanulók iskolába való visszatérésének határozatlan idejű tilalmát” – áll az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) közleményében.

Az Egyesült Államok afganisztáni ügyvivője, Ian McCary, aki jelenleg Katarban tartózkodik, egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy mélyen nyugtalanítják a jelentések. „Ez nagyon kiábrándító, és ellentmond a tálibok korábbi ígéreteinek” – írta.

XS
SM
MD
LG