Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megint büntetőcellában van, és írószert sem kap Navalnij


Alekszej Navalnij videókapcsolaton keresztül vesz részt pere egyik tárgyalásán, 2023. augusztus 23-án
Alekszej Navalnij videókapcsolaton keresztül vesz részt pere egyik tárgyalásán, 2023. augusztus 23-án

A bebörtönzött orosz ellenzéki szereplő, Alekszej Navalnij büntetőzárkába került egy nappal azután, hogy szövetségesei azt mondták: elvették tőle az íráshoz szükséges eszközöket, ezzel megfosztották az egyetlen kommunikációs csatornájától.

A Navalnij X közösségi oldalán (a korábbi Twitteren) megjelent bejegyzés szerint a Kreml bírálója tizenkét napot fog magánzárkában tölteni, miután egy büntetés-végrehajtási tiszt feljelentést tett ellene nem egészen világos szabálysértés miatt.

„Visszakerültem a büntetőcellába tizenkét napra. Ennek alapja a büntetés-végrehajtási tiszt jelentése volt, amelyben nagyon misztikusan, szavakat kihagyva ezt írta: »Amikor az elítélt Navalnijt kivittem a cellájából, hogy matracot szerezzek neki, megalázott a méltóságomban, azt mondta, hogy I…t, o…l és h…t«” – áll Navalnij bejegyzésében.

Szóvivője, Kira Jarmis a közösségi médiában közölte, hogy Navalnij most 21. alkalommal került büntetőcellába azóta, hogy 2022 augusztusában a Moszkvától 250 kilométerre keletre fekvő IK–6 börtönbe küldték.

Jarmis hozzátette, hogy a mostani, tizenkét napos büntetéssel „összesen 236 napot tölt” ilyen zárkában.

Ehhez kapcsolódóan: „Ne merj előttük sírni”: Putyin gépezetével való szembesülésük fájdalmát írják le a börtönbe vetett oroszok hozzátartozói

Navalnijnak, Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb bírálójának büntetését 19 évre emelték idén, és hamarosan egy különleges rendszerű büntetőtelepre viszik – ez a legszigorúbb börtöntípus Oroszországban.

Ügyvédei közül ebben a hónapban hármat letartóztattak, csapata pedig arra figyelmeztetett, hogy az orosz hatóságok tovább akarják korlátozni börtönön kívüli kapcsolatait. Egy másik ügyvédje hónap elején elmenekült Oroszországból.

Szövetségesei október 23-án közölték, hogy Navalnij nem jelent meg egy bírósági meghallgatáson abban a szigorúan őrzött börtönben, ahol fogva tartják, tiltakozásul a börtönvezetés döntése ellen, amely megfosztja őt az íráshoz szükséges anyagoktól.

„Alekszej Navalnijt megfosztották íróeszközeitől, most nem tud levelet írni. Ezért nem volt hajlandó kijönni a cellájából a tárgyalásra” – közölte Jarmis a közösségi médiában október 23-án.

A levélírás és az ügyvédek látogatása Navalnij egyetlen módja a kommunikációra a külvilággal.

„Senkit nem engednek be hozzám. Teljesen el vagyok szigetelve az információktól” – mondta Navalnij a múlt héten a börtönben tartott bírósági tárgyaláson, és törvénytelennek nevezte ügyvédei letartóztatását.

Navalnij az elmúlt hónapokban hol magánzárkában volt, hol nem. Szövetségesei szerint egészségi állapota megromlott.

Augusztusban a Moszkvai Városi Bíróság bírái bűnösnek találták szélsőséges szervezet létrehozásában, és több mint a kétszeresére, 19 évre emelték börtönbüntetését. Elrendelték Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legelszántabb bírálójának áthelyezését egy keményebb, különleges rendszerű intézménybe a maximálisan szigorított biztonságú börtönből, ahol jelenleg fogva tartják.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb 19 év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

Navalnij küszöbönálló áthelyezése a még szigorúbb börtönbe tovább korlátozza kapcsolatait ügyvédeivel.

A Navalnij elleni vádakat sokan megtorlásnak tartják, mert megpróbálta lerántani a leplet arról, amit Putyin és politikai rendszere mindent átható törvénytelenségeként, korrupciójaként és elnyomásaként írt le.

Navalnij volt Oroszország leghangosabb ellenzéki hangja, hatalmas kormányellenes tüntetéseket ösztönzött, mielőtt bebörtönözték.

Az ellene hozott előző ítéletet 2021-ben hirdették ki, miután Moszkvába érkezett Németországból, ahol megmérgezése után kezelték.

A legutóbbi ítélet előtt összesen 11 és fél évet töltött le sikkasztásért és feltételes szabadlábra helyezése feltételeinek megsértéséért, az utóbbit németországi lábadozása alatt követte el. A mérgezéssel a Kremlt vádolja.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG