Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégis ad pénzügyi támogatást Ukrajnának a magyar kormány


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével 2022. május 23-án
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencia keretében tárgyal Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével 2022. május 23-án

Szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint Magyarország 187 millió eurós, mintegy 77 milliárd forintos pénzügyi támogatást nyújt a szomszédos országnak, de nem az unió közös hitelfelvételén keresztül.

„A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy részt vegyen a háború sújtotta Ukrajna pénzügyi támogatásában” – áll a kormány rendeletében.

Vagyis az Orbán-kormány hajlandó kifizetni a rá eső részt az Ukrajnának nyújtandó, 2023-ra tervezett, akár 18 milliárd eurós uniós hitelből, de inkább kétoldalú segítségnyújtás keretében, mintsem az EU közös hitelfelvételén keresztül.

Az Orbán Viktor által aláírt rendeletben felkérik a pénzügyminisztert, hogy biztosítsa a 187 millió eurót, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek pedig tárgyalásokat kell kezdenie Ukrajnával a pénzügyi segítséghez szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

Ukrajnának 35 év alatt kellene visszafizetnie az uniós hitelt, a fedezet biztosítására az Európai Bizottság kölcsönt venne fel a tőkepiacokon. A csomagra vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentnek és az EU 27 tagállamának még jóvá kell hagynia. Magyarország korábban közölte, hogy nem vesz részt közös hitelfelvételben.

A Reuters felhasználásával.
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG