Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent a kormányrendelet a lazításokról, de még nincs meg az 5,5 millió beoltott


Triciklit tol egy nő a kánikulai melegben a debreceni Kossuth téren, 2021. június 23-án.
Triciklit tol egy nő a kánikulai melegben a debreceni Kossuth téren, 2021. június 23-án.

Szerda este megjelent az a kormányrendelet, amely a járvány miatt bevezetett korlátozások újabb enyhítését, pl. a maszk nélküli világot jelenti. A rendelet azonban kimondja, hogy a könnyítések csak az ötmillió-ötszázezredik védőoltás első dózisának beadását követő napon lépnek hatályba, márpedig arra még várni kell.

A július elsején, csütörtök reggel megjelent adatok szerint még 6391 oltás hiányzik az 5,5 millióhoz, a jelenlegi oltási tempó mellett két nap múlva meglehet a lazításokhoz szükséges szám.

Ha meglesz a kellő számú beoltott, akkor ezek, a Magyar Közlönyben megjelent intézkedések lépnek életbe:

  • megszűnik a kötelező maszkviselés. A kórházak és szociális intézmények kivételével, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. A közterületeken már most sem kell maszk. Aki továbbra is viselni akarja, az megteheti, ez senki számára nem tiltható meg.
  • nem kell védettségi igazolvány a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe való belépéshez, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekhez, előadásokhoz sem.
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó távolságtartási korlátozások és a négyzetméterszabály vagyis, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vásárló lehet bent.
  • lazulnak a létszámkorlátozások. Családi eseményeken, magánrendezvényeken a mostani 50 helyett 100, lakodalmakon a jelenlegi 200 helyett 400-an is részt vehetnek.
  • nincs viszont enyhítés, vagyis kell a védettségi igazolvány és marad a létszámkorlát a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében. Ezeken a rendezvényeken a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt.
  • az egyetemeken és a főiskolákon visszaállhat a jelenléti oktatás
  • nem kell védettségi igazolvány az éjszakai horgászathoz.

XS
SM
MD
LG