Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent Orbán Viktor határozata a magyar katonák csádi missziójáról


Magyar katonák gyakorlatoznak az újdörögdi kiképzőbázison 2022. szeptember 1-jén (képünk illusztráció)
Magyar katonák gyakorlatoznak az újdörögdi kiképzőbázison 2022. szeptember 1-jén (képünk illusztráció)

Megjelent a Magyar Közlönyben a magyar kormány és a Csádi Köztársaság területén állomásozó magyar kontingens jogállásáról, a katonai együttműködésről és segítségnyújtásról előkészített kormányközi megállapodás létrehozásáról szóló miniszterelnöki határozat.

A határozat szerint Orbán Viktor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján döntött.

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról 2023 novemberében döntött a parlament. E szerint a magyar katonák 2025. december 31-ig a Csádi Köztársaság területén egy, legfeljebb kétszáz fős katonai kontingensben vehetnek részt tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása érdekében.

A honvédelmi miniszter korábban az Indexnek adott interjúban annyit mondott a misszióról, hogy a Hungary Helps Programnak vannak egészségügyi, humanitárius, gazdasági és agrárjellegű elemei is. Ezek, illetve az abban részt vevők biztonságát fogja a honvédség katonailag támogatni.

A Direkt36 és a Le Monde francia lap korábban arról publikált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár 2023 májusától 2024 januárjáig legkevesebb hat, az afrikai magyar katonai misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyaláson vett részt. Több felvétel tanúsága szerint nem viselt egyenruhát, noha a magyar honvédség századosa.

A honvédelmi miniszter később erről az Indexnek adott interjúban azt mondta, hogy Orbán Gáspár, aki az egyesült királyságbeli sandhursti akadémián is képesítést szerző katonatiszt, speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt más katonai és civil elöljárókkal együttműködve.

Az interjú megjelenése után a DK politikusa, Vadai Ágnes kérdezte a honvédelmi minisztert egyebek között arról, milyen jogszabály alapján hozta nyilvánosságra a honvédség egy katonájának nevét, rendfokozatát és a csádi misszióban betöltött szerepét, illetve mi indokolta, hogy az érintett katona civil ruhában legyen jelen egyebek között Szijjártó Péter delegációjában.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény 15. § 1. és 3. bekezdése rendelkezik a honvédelmi érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről – idézte a miniszter válaszát a 24.hu. A hírportál emlékeztet arra, hogy a miniszter által idézett törvény szerint a honvédelmi szervezetek személyi állományára vonatkozó adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből a keletkezésüktől számított harminc évig nem nyilvánosak, ugyanakkor az adatok megismerését a honvédelemért felelős miniszter külön mérlegelés után engedélyezheti.

A Honvédelmi minisztérium korábban éppen a fenti jogszabályra hivatkozva hárította el a Direkt36 csádi misszióval kapcsolatos közérdekű adatigénylését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG