Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a civilek evakuálása az északkelet-ukrajnai Szumiból


Romos épületek egy orosz légicsapás után Szumiban 2022. március 8-án
Romos épületek egy orosz légicsapás után Szumiban 2022. március 8-án

Kedden megkezdődött a civilek evakuálása az északkelet-ukrajnai Szumiból, miután az orosz védelmi minisztérium helyi tűzszünet elrendelésére és humanitárius folyosók megnyitására tett ígéretet öt ostromlott városnál.

Sajtójelentések szerint az emberek tömött buszokkal menekülnek az orosz határtól mintegy ötven kilométerre lévő városból, sokan csomagokkal várakoznak az állomáson. Egyelőre nem tudni, mennyi ideig tarthat a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok kimenekítése.

Az evakuálási kísérletek eddig rendre kudarcot vallottak az orosz fegyveres erők támadásainak gyors újraindulása miatt.

„Szumi városánál zöldfolyosót nyitottak, így megkezdődött az evakuáció első fázisa” – írta Twitteren az ukrán állami tájékoztatási ügynökség.

A február 24-én kezdődött ukrajnai invázió második hetére az orosz hadsereg jelentős területeket vont az ellenőrzése alá a déli országrészben, más régiókban azonban megakadt az offenzíva. Ukrán katonák és önkéntesek megerősítették Kijev védelmét, ellenőrző pontok és barikádok százait állították fel.

„Minden egyes házban, minden egyes utcán, minden egyes ellenőrző pontnál harcolni fogunk, szükség esetén akár az életünk árán is” – szögezte le hétfőn Vitalij Klicsko főpolgármester, egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok.

„Rémálom az egész”

Eközben több sűrűn lakott térségre továbbra is záporoznak a tüzérségi lövedékek és rakéták, például a főváros melletti Bucsában.

„Még a holttesteket sem tudjuk összegyűjteni, mert az ágyúzás nem áll le egy pillanatra sem. Kutyák tépik szét az utcán az emberi maradványokat, rémálom az egész” – mondta Anatol Fedoruk polgármester az AP hírügynökségnek.

Különösen rossz a helyzet Mariupol déli kikötővárosban, ahol beszámolók szerint a 430 ezres lakosság csaknem fele menekülni szeretne, és a segélyszervezetek is arra várnak, hogy ez mikor válik lehetővé.

A moszkvai és a kijevi kormány bejelentette, hogy kedden humanitárius folyosókat alakítanak ki öt ostromlott városnál: Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál. Arról azonban egyelőre nem született megállapodás, hogy pontosan hol húzódjanak.

A Kreml hétfőn közölte, hogy készek megnyitni a menekülési utakat, de azokon csak Oroszország vagy Belarusz felé távozhattak volna a lakosok. Ezt Ukrajna határozottan elutasította. Az orosz ENSZ-nagykövet később azt javasolta, hogy létrehozhatnának több folyosót is, és akkor az emberek maguk dönthetnék el, merre akarnak menni.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes mindössze arról számolt be, hogy a felek Szumiból az ukrajnai Poltava felé vehetik az irányt, és elmondta, hogy kínai és indiai diákok is vannak a távozni szándékozók között. Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszországba vagy a vele szövetséges Belaruszba szállítsák az általuk kezdett háború elől menekülőket.

Humanitárius válság

Szakértők szerint több helyen súlyos humanitárius válság van kialakulóban, fogytán az élelmiszer, az ivóvíz és a gyógyszer is. Például Mariupolban, ahol a mobilhálózatok sem működnek, áram sincs, a boltokat pedig folyamatosan fosztogatják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eközben azt hangoztatta, hogy a biztonsági erők példátlan bátorságot tanúsítanak. „A probléma csak az, hogy minden ukrán katonára jut tíz orosz katona, és minden ukrán páncélosra ötven orosz páncélos” – mondta az ABC News csatornának adott interjújában, hozzátéve, hogy csökkenőben van az erőkülönbség a szemben álló felek között.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő ezzel párhuzamosan kiemelte, hogy több ország is tárgyal az Ukrajna által kért vadászrepülőgépek leszállításának ügyéről.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG