Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött egy betiltott független lap munkatársainak tárgyalása Belaruszban


Ljudmila Csekina és Marina Zolatava a minszki bíróság tárgyalásán 2023. január 9-én
Ljudmila Csekina és Marina Zolatava a minszki bíróság tárgyalásán 2023. január 9-én

A Tut.by online hírportál elleni intézkedés pusztán a legutóbbi lépés a kormánykritikus hangok teljes elnémítását célzó hatósági kampányban.

Az internetes oldal vezérigazgatóját és főszerkesztőjét, Ljudmila Csekinát és Marina Zolatavát egyebek mellett adócsalással, társadalmi gyűlölet szításával, a nemzetbiztonság veszélyeztetésével, valamint a közrendet súlyosan sértő csoportos cselekményekben való részvétellel vádolják. Három, már korábban külföldre menekült újságíró ügyét távollétükben tárgyalják.

Zolatavát és három kollégáját a volt szovjet tagköztársaság Állambiztonsági Szolgálata (KGB) felvette a „terroristák” listájára.

Ha az érintetteket bűnösnek találja a minszki bíróság, akár 12 évre is börtönbe kerülhetnek.

A törvényszék első meghallgatását zárt ajtók mögött tartotta, ahova sem nyugati diplomatákat, sem független riportereket nem engedtek be.

Ehhez kapcsolódóan: A vezető belarusz hírportál törölte közösségimédia-archívumát a munkatársak védelmében

A Tut.by a hozzá kapcsolódó lapokkal együtt a legnagyobb internetes tartalomszolgáltatónak számított Belaruszban. 2020 decemberében a hatóságok bevonták a portál médiaengedélyét a kormányellenes tiltakozásokról szóló tudósításokkal kapcsolatos korábbi figyelmeztetésekre hivatkozva.

Helyi jogvédők szerint jelenleg harminckét újságíró van rács mögött a kelet-európai országban, közülük egyesek még az ítélethirdetésre várnak, mások már a szabadságvesztésüket töltik.

A betiltott Tut.by több volt munkatársa külföldre menekült, ahol új hírportált indítottak, a zerkalo.io-t, amelynek elérését szinte azonnal blokkolták a belarusz hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyüzem a belarusz bíróságokon – szakszervezeti vezetők és Nobel-díjas aktivista a vádlottak padján

„A Tut.by-ügy koholt vádakra alapul, mert a rezsim fél az újságíróktól, a valódi hírektől. Belarusz olyan, alternatív valóságba vezető úton száguld, ahol a valódi híreket bűnös dolognak tartják” – írta hétfőn kiadott közleményében a zerkalo.io.

Belaruszban a 2020 augusztusi, elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is börtönben vannak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG