Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött egy háborús bűnökkel vádolt orosz katona pere Ukrajnában


Oroszbarát csapatok harckocsijai az ukrajnai Mariupol déli kikötőváros közelében 2022. április 17-én (képünk illusztráció)
Oroszbarát csapatok harckocsijai az ukrajnai Mariupol déli kikötőváros közelében 2022. április 17-én (képünk illusztráció)

Egy ukrán bíróság pénteken megkezdte az első háborús bűnökkel kapcsolatos ügy tárgyalását, amelyben egy 62 éves civil megölésével vádolnak egy elfogott orosz katonát.

A per óriási szimbolikus jelentőséggel bír Ukrajna számára. A kijevi kormány civilekkel szemben elkövetett gyilkosságokkal és brutalitással vádolja Oroszországot, és közölte, hogy több mint tízezer lehetséges háborús bűncselekményt azonosított.

Oroszország tagadja, hogy civileket vett volna célba, vagy hogy érintett lenne háborús bűnökben, és azzal vádolja Kijevet, hogy az orosz csapatok besározása érdekében rendezte meg azokat.

A kijevi kerületi bíróság honlapján Vadim Sisimarin néven szerepel az elfogott orosz katona, akit a háborús törvények és normák megsértésével vádolnak.

Az ukrán főügyészség közölte, hogy a vádlott egy 21 éves őrmester, a Kantemirovszkaja tankhadosztály katonája a moszkvai régióból.

Akár életfogytiglani börtönt is kaphat a Kijevtől keletre, az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban február 28-án elkövetett állítólagos gyilkosság miatt.

A tervek szerint a bírósági tárgyalás magyar idő szerint délben kezdődött el.

A főügyészség közleményében azt írta, hogy a katona ellopott egy autót, hogy négy másik orosz katonával elmeneküljön, miután ukrán támadás érte az egységüket.

A közlemény szerint az orosz katonák a lopott autóval behajtottak Csupahivka faluba, ahol megláttak egy fegyvertelen férfit, aki biciklizett és közben telefonált.

A gyanúsított azt a parancsot kapta, hogy lője le a civilt, nehogy jelentse az oroszok jelenlétét, ezért a katona a nyitott ablakon keresztül több lövéssel fejbe lőtte a férfit egy AK–47-es gépkarabéllyal, aki a helyszínen meghalt – írta az ukrán főügyészség.

A közleményből nem derül ki, hogyan fogták el a katonát, és a vádemeléshez rendelkezésre álló bizonyítékok sem ismertek. Az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU nyomozott az ügyben.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt mondta, hogy az orosz invázió kezdete óta számos esetben történhetett háborús bűncselekmény, és hogy eddig ezer holttestet találtak Kijev térségében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) április 25-én közölte, hogy részt vesz egy ukrán, lengyel és litván ügyészekkel közös csoportban, amely az orosz hadsereg által elkövetett, háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat vizsgálja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG