Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megköszönte a segítséget az ukrán szószóló a parlamentben, az újjáépítésben is számít rá


Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 7-én
Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 7-én

A magyar nép azonnal segítséget nyújtott az ukránnak, ahogy kitört a háború, mondta napirend előtti felszólalásában a magyar parlamentben az Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója zajlik.

„Száznégy napja folyik a véres háború Ukrajnában. Vajon mit éreznek a szülők, akiknek az agresszor támadása következtében meghalt a gyermekük?” – kérdezte személyes hangú felszólalásában az ukrán szószóló, aki számos példát említett arra, hogy hány sportoló, vlogger, művész ment vissza Ukrajnába harcolni a hazájáért.

Grexa Liliána a magyar népnek, az önkénteseknek, a segélyszervezeteknek, a civileknek és a kormánynak is köszönetet mondott a segítségért, hozzátéve, hogy erre az ukrán győzelmet követő újjáépítésben is számítanak majd.

Az ukrán nemzetiségi szószóló szavaira reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyebek között arról beszélt, hogy elérte a kétezer tonnát a Magyarországról Ukrajnába irányuló segélyszállítmányok nagysága, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója zajlik az ukrajnai háború miatt, és folytatódik mindaddig, amíg szükség lesz rá.

Szijjártó Péter szerint Magyarország eddig mintegy 740 ezer ukrán menekültet engedett be a területére közvetve vagy közvetlenül. Ellátta őket, és biztosította számukra a biztonságos továbbutazás lehetőségét. Azok számára, akik hosszabb távon maradnak, az ellátás mellé munkát ajánlanak, a gyermekek iskoláztatásáról, óvodai ellátásáról gondoskodnak. Mint mondta, ez a kormány erkölcsi és jogi kötelessége is.

A legutóbbi, varsói donorkonferencián egy 37 millió eurós támogatást ajánlott fel Magyarország, ebben szerepel egy iskola felépítése Borogyanka közelében. Magyarország gondoskodik 130 ukrán gyermek speciális orvosi ellátásáról, és létszámkorlátozás nélkül ellátják a magyar kórházak a sebesült ukrán katonákat is.

Iskola az iskolában: anyanyelvükön tanulnak ukrán gyerekek Nagykovácsiban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:06 0:00

Mobil házakat szállítanak ki Kárpátaljára, ahol egyre nagyobb gondot jelent a belső menekültek ellátása. Ezer olyan fiatal folytathatja Magyarországon egyetemi tanulmányait, akinek ezt a háború miatt meg kellett szakítania, vagy a harcok miatt nem tudja elkezdeni érettségi után.

Az ukrán szószóló beszéde előtt Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar kormány nem fog támogatni olyan uniós szankciót, amely akadályozhatja a Magyarországra irányuló orosz földgázszállításokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG