Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megközelítette az ezret az afganisztáni földrengés halottainak száma


A földrengés pusztítása a kelet-afganisztáni Paktika tartományban 2022. június 22-én
A földrengés pusztítása a kelet-afganisztáni Paktika tartományban 2022. június 22-én

A legfrissebb információk szerint legkevesebb 920 ember vesztette életét az Afganisztán keleti részét sújtó szerdai földrengésben. A hatóságok szerint az áldozatok valós száma ennél is magasabb lehet.

A tavaly hatalomra jutott iszlamista tálib kormányzat katasztrófavédelmi miniszterhelyettese arról számolt be kabuli sajtótájékoztatóján, hogy értesüléseik szerint legalább 920 ember meghalt, míg 610 másik megsérült a természeti katasztrófában.

„Előzetes információkról van szó, a számok tovább nőhetnek (…) mivel a falvak némelyike távoli hegyi területeken található, és időbe telhet a részletes adatközlés” – mondta.

A 6,1-es erősségű földrengés legsúlyosabban a keleti Paktika és Hoszt tartományt érintette. A mentés során helikopterekkel szállították a területre a szükséges felszereléseket.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a földmozgás epicentruma a Kabultól mintegy 150 kilométerre délre található Hoszt városánál, 51 kilométeres mélységben volt.

Az Európai Szeizmológiai Intézet (EMSC) pedig azt közölte, hogy a rengéseket onnan több mint ötszáz kilométerre, Pakisztánban és Indiában is érezték.

A mostani volt a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés a dél-ázsiai országban 2002 óta, amikor egy 6,1-es erősségű földmozgás következtében ugyancsak mintegy ezer ember vesztette életét.

Az ENSZ afganisztáni koordinátora azt írta Twitteren, hogy már úton van a segítség.

A nemzetközi porondon a tálib hatalomátvétel óta szinte teljesen elszigetelt Afganisztán lakóinak már ezt megelőzően is súlyos humanitárius válsággal kellett szembenézniük. Segélyszervezetek szerint a helyzet kezeléséhez csak idén több milliárd dollárra lenne szükség.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG