Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megmérgezték az ukrán katonai hírszerzés főnökének feleségét


Kirilo Budanov Kijevben 2023. augusztus 23-án
Kirilo Budanov Kijevben 2023. augusztus 23-án

Nehézfémmérgezést szenvedett, ezért kórházba került Kirilo Budanov felesége – erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés (GUR) egyik tisztségviselője.

Andrij Juszov arról számolt be a Szabad Európának, hogy a megmérgezett Marianna Budanovát jelenleg is kezelik.

A helyi média névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva közölte, hogy a titkosszolgálatok több tagja is mérgezést szenvedhetett a jelek szerint.

Rámutattak: az érintettek olyan anyagokkal kerülhettek kapcsolatba, amelyek nincsenek használatban sem a mindennapi életben, sem katonai célból, ez pedig célzott merényletkísérletre utalhat.

Egy moszkvai bíróság április közepén elfogatóparancsot adott ki Kirilo Budanov ellen terroristacsoport létrehozásának, illetve robbanóeszközök és lőfegyverek törvénytelen birtoklásának vádjával.

Jelentések szerint ez az Oroszországot a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigettel összekötő, nemrég átadott híd tavaly októberi felrobbantásával van összefüggésben.

Ehhez kapcsolódóan: Az EJEB elmarasztalta Oroszországot Alekszej Navalnij mérgezésével kapcsolatban

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke tudatta, hogy neje vele él az irodájában, de nem a GUR munkatársa, hanem 2021 júniusa óta Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester tanácsadójaként dolgozik.

Budanov ellen legalább tíz merényletkísérletet követtek el 2014 óta, a háború tavalyi megindítása után rakétatámadás érte például azt az épületet is, amelyben az irodája található.

XS
SM
MD
LG