Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megnevezhették a moszkvai koncerttermet az oroszoknak küldött amerikai figyelmeztetésben


A kiégett koncertterem Moszkva közelében
A kiégett koncertterem Moszkva közelében

Az amerikai hírszerzés két héttel a március 22-i merénylet előtt figyelmeztette az orosz hatóságokat, és ebben meg is nevezték a Crocus City Hall koncerttermet, amelyen a terroristák végül rajtaütöttek – jelentette a The Washington Post.

A lap később más forrásból is megerősített értesülései szerint az Egyesült Államok arra figyelmeztette korábban Oroszországot, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készül, és a Moszkva melletti rendezvényhelyszín is a lehetséges célpontok között van.

Névtelenséget kérő hírszerzési tisztségviselők arról számoltak be, hogy a támadás pontos idejéről nem tudtak információt adni, mindössze annyi volt valószínű, hogy napokon belül sor kerülhet rá.

Ehhez kapcsolódóan: Volt amerikai nagykövet: A moszkvai terrortámadás „súlyos hírszerzési hiba” volt

Tizenegy embert vettek eddig őrizetbe a március 22-i terrortámadással kapcsolatban, amelynek során fegyveresek 144 embert mészároltak le egy zsúfolt koncertteremben Moszkva külvárosában.

Az Iszlám Állam rögtön magára vállalta a merényletet. A tetteseket menekülés közben elfogták, amikor megpróbálták elhagyni Oroszországot. A négy tádzsik férfi bűnösnek vallotta magát.

„Az emberek nem tudták, hova fussanak” – telefonos interjút adott a moszkvai mészárlás egyik szemtanúja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenféle bizonyíték bemutatása nélkül azt állította, hogy Ukrajnának is szerepe volt a terrorcselekményben. Ezt Kijev határozottan tagadja.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója úgy nyilatkozott kedden, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetése „túl általános” volt, ennek alapján nem volt lehetséges megelőzni a merényletet.

Putyin kijelentette, hogy a terrortámadás szervezői „a pánik és viszály magvait kívánták elültetni, hogy belülről rombolják le Oroszországot”. Az államfő korábban többször hasonló vádakat fogalmazott meg a Nyugattal szemben, ezúttal pedig arra is felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy azonosítsák a merénylet végső „haszonélvezőit”.

Legalább száz embert mentett meg két kamasz fiú a moszkvai terrortámadás során
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:58 0:00

Az orosz védelmi minisztérium szerdán arról tájékoztatott, hogy a terrortámadás óta jelentősen nőtt a katonaságba jelentkezők száma, az utóbbi tíz nap során mintegy 16 ezer ember szerződött a haderővel.

„A legtöbb jelölt legfőbb motivációjaként azt jelölte meg, hogy szeretné megbosszulni a tragédiában meggyilkoltakat” – írták.

XS
SM
MD
LG