Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégse nyitnak ki a középiskolák, újra csúcs közelében a halálozások


Orbán Viktor Budapesten, 2021. április elsején.
Orbán Viktor Budapesten, 2021. április elsején.

285 járvány miatti halálesetet jelentettek pénteken, több mint hétezer újabb fertőzött mellett. A kórházban ápoltak száma és a lélegeztetőgépen lévőké viszont csökkent. Mégse nyitnak ki a középiskolák április 19-én, jelentette be Orbán Viktor.

Újabb 285 koronavírus miatti halálos áldozatot jelenetett az állami tájékoztató honlap pénteken. Ez azt jelenti, hogy a csütörtöki volt a járvány eddigi harmadik leghalálosabb napja. Összesen pedig csaknem 23 ezer közvetlen áldozatnál jár az ország. Több mint hétezer újabb fertőzöttet is regisztráltak.

11 363 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 364-en vannak lélegeztetőgépen. Ez az előbbi adatnál több száz fős csökkenést, utóbbinál érdemibb, csaknem 30 fős növekedést jelent. Több mint 80 ezer újabb ember kapta meg az első oltását, ami javulás előző naphoz képest vagy a március végi oltási tempóhoz képest is.

„Konkrétan tele vagyunk, egyáltalán nem érezzük azt, hogy csökkenne az egészségügyre terhelődő nyomás. Rettenetes állapotok vannak” – mondta a Szabad Európának egy budapesti kórház Covid-osztályán dolgozó orvos. Az orvos nem nyilatkozhatott névvel, de szerinte nagyon súlyos a helyzet: a lélegeztetőgépekre kötött betegek esetében a mortalitási ráta 95-98 százalékos.

Az állami tájékoztatás szerint előző nap elhunyt egy 14 éves kislány is. Alapbetegségként kizárólag asztmát tüntettek fel nála. A napokban Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt az ATV-nek, hogy kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban. A tünettanuk változó, de "nem ritkán" kerülnek már intenzívre ők is, egyesek pedig már gépi lélegeztetésre is szorultak.

Ellentmondás a járvány állásáról

Úgy tűnik, talán elértük, illetve a napokban elérhetjük a járvány harmadik hullámának platófázisát – jelentette be csütörtökön Müller Cecília

Pénteken viszont már kezdésnek úgy kérdezték Orbán Viktor a közrádióban, hogy "szakemberek szerint túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán" , a miniszterelnök pedig nem tiltakozott. Helyette elkezdett ismét arról beszélni, hogy szerinte lehetetlen lett volna megállítani a járványt lezárásokkal.

Mégse nyitják ki a középiskolákat, csak az általános iskolákat

Elmondta viszont a miniszterelnök, hogy a középiskolák április 19-re tervezett nyitását elhalasztják. Orbán Viktor pénteken már úgy látta, hogy "nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni", ezért csak május 10-én fognak kinyitni.

Emellett idén is csak írásbeli érettségik lesznek. A bejelentés nem szólt az általános iskolákról, ez alapján az általános iskolákat kitartóan ki akarja nyitni a kormány április 19-én.

A regisztráltak megoszlásáról a kormány nem nagyon árul el adatokat. Most viszont Orbán elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak 90 százalékát sikerült eddig beoltani. Korábban azért lett kijelölve a nyitásra a járványadatoktól függetlenül a 2,5 millió beoltott száma, mert ekkorra ígérték az összes 65 év feletti regisztrált beoltását.

Egy hete Orbán Viktor arról beszélt, hogy akkor már be volt oltva a 81 százalékuk, az oltások beadásának felpörgetése ezek szerint a fiatalabbakkal valósult meg.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG