Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem amerikai lesz az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdásza


Zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt
Zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt

Bejelentette visszalépését Fiona Scott Morton, miután előző nap már a francia elnök is felszólalt az amerikai szakértő kinevezése ellen.

A Yale elismert professzora az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdásza lett volna. A tiltakozás hatására végül levelet küldött a brüsszeli testületnek, amelyben bejelentette visszalépését.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős alelnöke sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, és abbéli reményének is hangot adott, hogy Fiona Scott Morton rendkívüli képességeivel ezután is a versenyjogi szabályok erőteljes végrehajtása érdekében fog dolgozni.

Nemcsak Emmanuel Macron bírálta, hogy amerikai szakértőt neveznek ki egy európai uniós tisztségre, de az ő felszólalásának volt a legnagyobb hatása.

„Tényleg nincs olyan megfelelő, akadémiai képesítéssel rendelkező európai kutató, aki el tudná látni ezt a feladatot?” – tette fel a kérdést a francia elnök, a stratégiai függetlenség erősítésének fontosságát hangsúlyozva.

Macron ugyanakkor leszögezte, hogy nem az érintett személyével van problémája, pusztán azzal, hogy szerinte európai jelöltet kellene beiktatni egy ilyen magas pozícióba, ezért válaszokat kért a bizottságtól az üggyel kapcsolatban.

Több európai parlamenti frakció vezetője is nemtetszésének adott hangot a Barack Obama elnöksége alatt az igazságügyi minisztériumban dolgozó, 56 éves szakértő kinevezése kapcsán.

Az Európai Bizottság előző héten jelentette be, hogy Fiona Scott Morton fogja betölteni a posztot, aki ekként felelős lesz azért, hogy minden vállalat egyenlő és tisztességes feltételek mellett versenyezzen az egységes belső piacon, ami „a fogyasztók, a cégek és az egész európai gazdaság érdeke”.

A Politico híroldal szerint az amerikai trösztellenes szabályozás egyik megalkotójának számító Mortont területe egyik legjobb szakértőjének tartják világszerte. Névtelenséget kérő források arról számoltak be, hogy egyértelműen ő volt a legalkalmasabb jelölt az Európai Bizottságban felszabadult tisztségre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG