Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mégsem lakhat a kollégiumban a mémügy miatt elmarasztalt kecskeméti diák


A kecskeméti ügyet kiváltó kép
A kecskeméti ügyet kiváltó kép

„Papíron koleszos vagyok, de el kellett hagynom a kollégiumot” – fogalmazott a Kecsup.hu-nak a kecskeméti Táncsics kollégium diákja. Csütörtökön megírtuk, hogy egy korábbi avatóünnepségen az igazgató fordítva fogta a nemzeti színű szalagot, amit később valaki manipulált, hogy helyes sorrendben legyenek a színek. Ebből a bakiból egy diák mémet gyártott, és feltöltötte egy kollégiumi belső csoportba. Az igazgatóhoz eljutott a hír, behívta a diákot „személyes, pedagógiai célú elbeszélgetésre”. Az igazgató szerint a diák jogviszonya továbbra is fennáll, nem igaz, hogy kirúgták volna. Cikkünk után levelet kaptunk a diáktól, az édesanyjától és diáktársaktól.

Miután a kecskeméti eset bekerült az országos sajtóba, megkereste szerkesztőségünket az érintett diák is, aki szerint nem igaz, hogy még mindig a kollégiumban lenne. A kiskőrösi tanuló leírja, hogy miután megtörtént a fenyegetőző elbeszélgetés, újól megkereste őt az igazgató, és közölte vele, hogy nem teszi meg az említett feljelentést, de a kollégiumi ballagás után (két héttel az érettségi előtt) el kell hagynia az intézményt.

A diáknak szerencséje volt, mert testvére éppen ebben az időben vett ki albérletet, így ott megszállhatott, így nem kellett őt hozni és vinni Kiskőrösről az érettségire naponta.

Egy kis humor az érettségi előtt

A Kecsup.hu kérdésére a diák elmondta, hogy hivatalos kirúgás valóban nem történt, semmi papírt nem írtak alá, így a jogviszony (amire az igazgató hivatkozott tegnapi cikkünkben) valóban fennáll, de nem élvezheti a kollégium nyújtotta előnyöket. Mint mondta, a mémet azért gyártotta, mert oldani akarta a feszültséget egy kis humorral az érettségi előtt. Azt írja levelében, hogy „semmiféleképpen nem az igazgató úr személye elleni támadások voltak, a mémeken megjelent szöveget általános hangvétellel írtam, hogy többen (legfőképpen más diákok) bele tudják magukat képzelni a mémen megjelenített helyzetbe”.

Megszólalt a diák édesanyja és a kollégistatársak

Közben a diák édesanyja elküldte nekünk azt a levelet, amelyet a kollégium Facebook-oldalára is megírt az igazgatónak címezve. Ebben kiemeli, hogy „Az ön döntése alapján a kollégiumot el kellett hagynia a lányomnak. Ezt úgy, hogy a négy év alatt mindig illedelmes, udvarias, segítőkész tanuló volt. A házirendet betartotta. Soha semmilyen hibát nem tett. Nem vitt be alkoholt, időben visszaért, ha kimenőn volt. A rajza díszíti most az aulát. És kitűnő tanuló. Mégis az érettségi ideje alatt sem lehet már bent a kollégiumban. Gondolom, azért okozott önnek álmatlan éjszakát, hogy hogyan fog időre beérni a vizsgákra, hisz nem véletlen lett koleszos. Gondolom, ez is az intézmény érdekét védi!”

A kollégista diáktársak is megkeresték szerkesztőségünket. Levelüket ezzel zárták:

„Nagyon zavar minket, hogy a kollégiumunkban ilyen a viszony az igazgatóval és a nevelőkkel. Sokszor nem tudunk bizalommal fordulni hozzájuk a hasonló helyzetek miatt (tisztelet a kivételeknek). Úgy gondoljuk, nem helyénvaló, hogy a lányt kirúgták. Úgy érezzük, nincs, aki felülbírálja a vezetés döntéseit olyan esetekben, mint ez. Nem szeretnénk, ha ez így folytatódna, mert így élhetetlen lesz a kollégium. A lány is és mi is tisztában vagyunk azzal, hogy amit ő tett, az egy rossz vicc volt. Azonban a bocsánatkérés megtörtént, és a mémeket is eltávolította első felszólításra a csoportból. A célunk az, hogy észrevegyék a problémákat a kollégiumon belül, továbbá az, hogy ez mással ne fordulhasson elő a jövőben.”

A kifogásolt mém és a szerkesztőség által megkapott levelek teljes terjedelmükben a Kecsup.hu oldalán olvashatók.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG