Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta a lengyel alsóház a független médiát ellehetetlenítő törvényt


Tüntetés a médiaszabadság védelmében Varsóban 2021. augusztus 10-én
Tüntetés a médiaszabadság védelmében Varsóban 2021. augusztus 10-én

Az Egyesült Államok azonnal elítélte a parlamenti döntést, amely véget vethet az amerikai hátterű TVN24 hírcsatorna lengyelországi működésének. Ez az egyik legnagyobb független média az országban. Lengyelország több nagyvárosában tüntettek a médiaszabadság védelmében.

A törvényt, amely megtiltja, hogy olyan médiacég kapjon működési engedélyt, amelyiknek végső tulajdonosa az Európai Gazdasági Térségen kívül van bejegyezve, 228 igen szavazattal, 216 ellenében és 10 tartózkodás mellett fogadta el a lengyel törvényhozás alsóháza.

Kedd este Varsóban és országszerte több más nagyvárosban is tüntettek a sajtószabadság és az amerikai hírtelevízió védelmében. A demonstráción felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, az egyik fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform irányítója is. Donald Tusk és pártja szerint a kormánypártok „meg akarják szüntetni a független médiát, mivel tudatában vannak annak, hogy a legveszélyesebb ellenfelük az igazság”.

A TVN24 az amerikai Discovery Networks tulajdona, működési engedély szeptember 26-án lejár. A lengyel országos rádió- és televíziótanács júliusban próbált dönteni az engedély meghosszabbításáról, de szavazategyenlőség miatt ez nem sikerült.

Washington azonnal reagált, befektetéseket tehet tönkre a döntés

Az ellenzék szerint a most elfogadott módosítás célja, hogy elhallgattassa a kormányt kritizáló hírcsatornát. Washington arra figyelmeztetett, hogy ha nem újítják meg a Discovery tulajdonában lévő TVN24 engedélyét, az veszélyeztetheti a jövőbeli lengyelországi beruházásokat, míg az ellenzéki politikusok a médiaszabadság elleni támadásként értékelték és elítélték a törvényjavaslatot.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, Washingtont "mélységesen nyugtalanítja" a parlament alsóháza által elfogadott törvényjavaslat, amely szerinte Lengyelország legnézettebb független híradója és az egyik legnagyobb lengyelországi amerikai érdekeltség ellen irányul.

"A nagy amerikai kereskedelmi befektetések Lengyelországban növelik a jólétet és a kollektív biztonságot" – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, hozzátéve, "ez a jogszabálytervezet veszélyezteti a média szabadságát, és alááshatja Lengyelország erős befektetési légkörét".

Piotr Muller lengyel kormányszóvivő szerint ugyanakkor Lengyelország most csak hasonló szabályokat vezet be, mint az Európai Unió más országai. A törvény most a parlament felsőházához, a szenátushoz kerül.

Kormányválságot okozott a módosítási javaslat

Ahogyan arról a Szabad Európa is beszámolt, a médiatörvény módosítását nemcsak a ellenzék, de a kormánykoalíció kisebbik pártja, az Egyetértés (Porozumienie) sem támogatta. Jarosław Gowin miniszterelnök-helyettes, az Egyetértés elnöke szerint a javaslat lehetőséget ad a médiacégek kisajátítására és elidegenítheti Lengyelországtól az Egyesült Államokat.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök ezek után felmentette Jarosław Gowint miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési miniszteri posztjáról. Morawiecki már a múlt héten menesztette Anna Kornecka fejlesztési miniszterhelyettest is, miután kritizálta a kormány új adócsökkentési javaslatait.

Szerdán az Egyetértés bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból elsősorban a médiatörvény és az adócsomag miatti ellentétek miatt. Ezzel formálisan megszűnt a kormány többsége az alsóházban.

Piotr Müller kormányszóvivő szerdán ugyanakkor azt mondta, az Egyetértés soraiban, valamint más, a kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak most is olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget.

XS
SM
MD
LG