Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta a parlament a hitelmoratórium meghosszabbítását


OTP bankfiók az Árkád üzletházban 2020. május 28-án.
OTP bankfiók az Árkád üzletházban 2020. május 28-án.

A mostani könnyítés azonban csak a nyugdíjasokra, a gyermeket nevelő szülőkre, az álláskeresőkre és a közfoglalkoztatottakra vonatkozik.

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot.

A képviselők 166 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hagyták jóvá a pénzügyminiszter által benyújtott javaslatot.

A moratóriumot eddig bárki igénybe vehette, a mostani hosszabbítás azonban csak a nyugdíjasokra, a gyermeket nevelő szülőkre, az álláskeresőkre és a közfoglalkoztatottakra vonatkozik. Nekik 2021. június 30-ig továbbra sem kell eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek, azaz nem kell fizetniük a havi törlesztőrészleteket.

A vállalkozásoknak kérelmezniük kell

A hosszabbítással azok a vállalkozások is élhetnek, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent, de nem automatikusan kapják meg a könnyítést. Azt a mutatószámot, amely lehetőséget biztosít a moratórium meghosszabbítására vállalkozások esetén, külön kormányrendelet fogja meghatározni. Az érintett vállalkozásoknak kérelmezniük kell a moratórium további igénybevételét, bemutatva és adatokkal is alátámasztva, hogy nehézséggel küzdőnek minősülnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember 19-i rendkívüli ülése után jelentette be, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az év végén lejáró moratóriumot. A kormányfő akkor a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy ha egy vállalkozó bevétele több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogja kapni a hosszabbítást.

A kormány szerint az új intézkedéssel a lakossági moratóriumban eddig résztvevők 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet. A moratóriumot igénybe vevők legnagyobb csoportját a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe, mert a törvény kimondja, hogy az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani a fizetési terhek egyenletes elosztását.

A felmondási moratóriumról is döntött az Országgyűlés

Szintén 2021. június 30-ig nem mondhatók fel sem a járvány kezdete előtt felvett háztartási, sem pedig a vállalkozási hitelek. A felmondási moratórium azoknak jelenhet segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, de a törlesztési moratóriummal már nem élhetnek.

Azok, akik anyagi helyzetüknél fogva tudnak és akarnak tovább törleszteni, ezt ezután is megtehetik, ha pedig időközben mégis fizetési gondjuk támadna, ismét élhetnek a moratórium adta kedvező lehetőséggel.

XS
SM
MD
LG