Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazták az új kormányt Bulgáriában


Kiril Petkov a szófiai parlament ülésén 2021. december 13-án
Kiril Petkov a szófiai parlament ülésén 2021. december 13-án

Egy hónappal a választás után megszavazta a bolgár parlament az új kormányt, amelynek vezetője az újonnan alapított, Folytatjuk a Változást (PP) nevű korrupcióellenes párt társelnöke lesz.

A 41 éves Kiril Petkov miniszterelnök-jelöltségét 134:104 arányban hagyta jóvá a képviselőtestület. Ezt követően szavaztak az kormány összetételéről, amely szintén zöld utat kapott.

Beszédében az új kormányfő leszögezte: a kabinet mottója az lesz, hogy „zéró tolerancia a korrupcióval szemben”.

Elmondta továbbá, hogy prioritásként kezelik a koronavírus elleni oltási program felpörgetését és a fellépést a magas energiaárakkal szemben.

A novemberi választást megnyerő centrista PP a baloldali Bolgár Szocialista Párttal, az elitellenes Van Ilyen Nép párttal (ITN) és a Demokratikus Bulgária (DB) nevű liberális csoporttal lépett koalícióra.

Rumen Radev államfő december 11-én adott kormányalakítási megbízást Petkovnak, egy nappal azután, hogy bejelentették a négy párt szövetségét.

A Harvard Egyetemen végzett egykori üzletember korábban közölte, hogy készek szövetségre lépni bármelyik párttal, amely elkötelezi magát a korrupcióellenes küzdelem mellett.

A Folytatjuk a Változást mozgalmat szeptemberben alapították, miután idén nagyszabású utcai tüntetések voltak az országban a korrupció ellen.

Nehéz szülés volt

Április és július után novemberben már harmadik alkalommal tartottak választást idén az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító Bulgáriában. Az áprilisi, rendes parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A júliusi előrehozott választásokon a tavaly februárban alakult Van Ilyen Nép párt szerezte meg a legtöbb mandátumot, kevéssel megelőzve a kisebbségben kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártot. Miután a töredezett pártstruktúrát eredményező választásokat követően három próbálkozás után sem sikerült kormányt alakítani, új választásokat kellett kiírni.

A november 14-i választáson a PP 67 mandátumhoz jutott a 240 fős törvényhozásban, az országot nagyjából tíz éven át vezető Bojko Boriszov előző miniszterelnök pártja, a GERB pedig 57-hez. Rajtuk kívül öt párt jutott be a parlamentbe: a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (MRF) 34, a szocialisták 26, az ITN 25, a DB 16, az oroszpárti, nacionalista Vazrazsdane (Újjászületés) 13 helyhez jutott.

Az országban, amely mind a NATO-nak, mind az EU-nak tagja, rendkívül súlyos problémát jelent a korrupció.

XS
SM
MD
LG