Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szociáldemokrata-zöld-liberális koalíciós megállapodás Németországban


A három párt vezetői, Annalena Baerbock, Olaf Scholz és Christian Lindner 2021. október 15-én Berlinben
A három párt vezetői, Annalena Baerbock, Olaf Scholz és Christian Lindner 2021. október 15-én Berlinben

Megszületett a koalíciós megállapodás, így már szinte biztos, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) alakít kormányt Németországban Olaf Scholz vezetésével.

A szeptember végi parlamenti választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta konzervatív szövetséget megelőzve győzelmet arató SPD jelentette be elsőként az egyezség létrejöttét.

A koalíciós tárgyalások utolsó szakasza szerda reggel kezdődött meg Berlinben, ekkor már mindössze az utolsó simításokat végezték el a három párt képviselői. A részleteket azonban csak később fogják a nyilvánosság elé tárni. Voltak komoly vitás kérdések az egyeztetéseken, az FDP például hevesen ellenezte a többi fél által támogatott adóemeléseket.

A megállapodást a részes feleknek még hivatalosan is meg kell erősíteniük, a Zöldek esetében például minden párttagnak szavaznia kell róla. Az SPD pedig ez ügyben december 4-re, míg az FDP december 5-re rendkívül kongresszust hívott össze.

Amennyiben mindhárom párt jóváhagyja az egyezményt, Scholzot még a december 6-i héten kancellárrá választhatják, az eredetileg tervezett menetrendnek megfelelően. A legutóbbi, 2017-es választás után rekord ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás.

Váratlan eredmény

Szeptemberben az SPD a szavazatok 25,7 százalékát söpörte be. A CDU/CSU 24,1 százalékkal a második lett, a dobogó harmadik fokára a Zöldek állhattak 14,8 százalékkal, míg az FDP 11,5 százalékkal a negyedik helyre futott be.

Számos más európai országgal ellentétben, amelyekben az államfő kéri fel kormányalakításra valamelyik párt vezetőjét, Németországban parlamenti többség hiányában a pártoknak maguknak kell eldönteniük, kinek kellene kivel szövetségre lépnie.

Ez szakértők szerint meghatározó volt az Európai Unió legnagyobb gazdaságának számító Németország politikai jövője szempontjából Angela Merkel kancellár tizenhat éven át tartó kormányzását követően.

Készült az AP és a Politico tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG