Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtalálták az indonéz repülő roncsait


A repülőgép roncsait vizsgálják át az indonéz hatóságok egy dzsakartai kikötőben, 2021. január 10.
A repülőgép roncsait vizsgálják át az indonéz hatóságok egy dzsakartai kikötőben, 2021. január 10.

Nem sokkal a felszállás után tűnt el a radarok képernyőjéről a Boeing 737-es szombaton. Egy nappal később halászok bejelentései alapján találták meg a gép darabjait a Jáva-tengerben. A repülőn 62-en utaztak.

Az indonéziai fegyveres erők parancsnoka, Hadi Tjahjanto azt mondta, hogy a búvárok a repülőgép egyes darabjait, mentőmellényeket találtak, illetve a roncson felfedezték a gép regisztrációs számát. Az időjárás kedvező, a hadsereg hadihajókat és helikoptereket vezényelt a térségbe. Kevés az esély, hogy túlélőket találjanak.

Mentő- és kutatóegységek a Jáva-tengeren
Mentő- és kutatóegységek a Jáva-tengeren

A Sriwijawa légitársaság járata Jakartából a borneói Pontianakba indult. A légi forgalmat követő Flightradar24 nevű svéd internetes portál szerint az utasszállító az indulás után négy perccel hirtelen vesztett sebességéből és repülési magasságából. Az aggodalmakat az is indokolta, hogy a gép indulását korábban fél órával késleltették a térségbeli rossz időjárási körülmények miatt.

Két éven belül ez volt a második légi szerencsétlenség Indonéziában. Az országban 2018 októberében 189 ember halt meg, amikor nem sokkal a felszállás után a tengerbe zuhant a Lion Air indonéz légitársaság Jakartából Bangka-szigetre tartó Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállító gépe. A MAX sorozat gépeit utána kivonták a forgalomból. A most lezuhant repülő nem ez a típus volt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG