Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megteltek a romániai kórházak, Magyarországra is hoznak fertőzötteket


Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án
Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája az oltás napján a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án

Magyarországon folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtök óta 1.249 új fertőzöttet igazoltak és elhunyt 10 beteg. Közben két, a román határhoz közeli magyarországi intézménybe is hoztak kórházi ellátásra szoruló romániai fertőzötteket.

Itthon folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévők száma is. Az elmúlt 24 órában regisztráltakkal együtt a járvány kezdete óta összesen 833.115 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A halálos áldozatok száma 30.351 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 12.118. Kórházban 800 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 124-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltás üteme nem igazán gyorsul. A kormányzati járványportál adatai szerint 24 óra alatt 3.161 személyt oltottak be koronavírus ellen, így 5.919.930-ra emelkedett az oltottak száma. Közülük 5.694.336-an a második oltást is megkaptál, 973 ezren pedig a harmadik oltást is felvették.

A romániai kórházak megteltek

Drámai helyzet alakult ki a negyedik járványhullámban Romániában, ahol csak 29 százalékos az átoltottság, szemben a magyarországi 59 százalékkal. A miniszterelnök a közmédiában beszélt arról, hogy miután a romániai kórházak megteltek, két határ közeli magyarországi kórház átvett összesen 50 romániai koronavírusos beteget.

Orbán Viktor szerint Magyarországon a beoltottak között egy százalék a megbetegedések aránya. Noha arról nem beszélt, hogy kötelezővé tennék a közösségi terekben a maszkviselést, úgy véli, hogy zárt helyeken érdemes maszkot hordani, ő is felteszi, "de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd, csak az oltás véd meg".

A harmadik oltás, amit a héten ő maga is megkap, Orbán Viktor szerint felér egy életbiztosítással.

"A magyar vakcina legalább olyan jó lesz(...), vagy még jobb"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére, hogy Magyarország még az idén megkaphatja az orosz koronavírus elleni vakcina, a Szputnyik gyártási jogát, Orbán Viktor azt mondta, minden remény megvan arra, hogy Magyarországnak legyen saját fejlesztésű vakcinája, "ami legalább olyan jó lesz, mint a többieké, vagy még jobb".

Hozzátette ugyanakkor, hogy magyar oltóanyag-gyár kapacitását nemzetközi megrendelésekkel is le kell fedni.

"Ha felépülök, beoltom magam" – a járvány negyedik hulláma Romániában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG