Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvan a Biden-Putyin csúcstalálkozó időpontja


Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök moszkvai találkozójukon 2011. március 10-én
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök moszkvai találkozójukon 2011. március 10-én

Június 16-án találkozik egymással az Egyesült Államok és Oroszország elnöke Genfben. Korábban már tárgyaltak egymással, de ez lesz az első találkozó Joe Biden hivatalba lépése óta.

Moszkvában és Washingtonban is bejelentették a csúcstalálkozót, amely fokozódó feszültség közepette valósul meg a két ország vezetői között.

"Sürgető kérdések egész skáláját megvitatják, miközben arra törekszünk, hogy helyreállítsuk az USA és Oroszország közötti kapcsolat kiszámíthatóságát és stabilitását" – áll a Fehér Ház közleményében.

Nyilatkozatában a Kreml közölte, hogy "meg kívánják vitatni az orosz-amerikai kapcsolatok állapotát és fejlődésének kilátásait, a stratégiai stabilitás problémáit, valamint az aktuális nemzetközi kérdéseket, ideértve a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a regionális konfliktusok rendezését. "

Biden márciusi kijelentése, hogy szerinte Putyin "gyilkos", olyan diplomáciai viszályt váltott ki, hogy Moszkva konzultációkra visszahívta washingtoni nagykövetét. Joe Biden először áprilisban javasolt csúcstalálkozót Putyinnak, amikor – elnökségének első három hónapjában már másodszor készült szankciókat bevezetni orosz tisztségviselők ellen.

A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy dolgoznak a csúcstalálkozó részletein. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó megvitatta azokat, amikor találkozott orosz kollégájával, Nyikolaj Patrushevvel.

A Fehér Ház többször is kijelentette, hogy "stabil és kiszámítható" kapcsolatokra törekszik az oroszokkal, ugyanakkor azzal vádolják őket, hogy beleavatkoztak a tavalyi amerikai elnökválasztásba, és hogy a Kreml áll a SolarWinds-ügy hátterében, amikor orosz hekkerek kártékony kódokkal fertőzték meg a széles körben használt szoftvereket, és így hozzáférhettek legalább kilenc amerikai ügynökség hálózataihoz.

A Biden-kormány kritizálta Oroszországot Alekszej Navalnij ellenzéki vezető letartóztatása és bebörtönzése miatt, és úgy gondolja, hogy orosz ügynökök segítséget nyújthatnak a táliboknak Afganisztánban az ott állomásozó amerikai csapatok megtámadásához.

XS
SM
MD
LG