Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvan a határidő és az érintettek köre – Két kerület már döntött a kötelező oltásról


Pfizer–BioNTech-vakcina és fecskendők az asztalon egy budapesti orvosi rendelőben 2021. január 28-án
Pfizer–BioNTech-vakcina és fecskendők az asztalon egy budapesti orvosi rendelőben 2021. január 28-án

Budapesten a XII. és a XVI. kerület jelentette be elsőként, hol és kik számára teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást. Több város vezetése nyilatkozott már, változó a kép.

A fideszes Pokorni Zoltán vezette Hegyvidék, azaz a XII. kerület önkormányzata közösségi oldalán jelentette be, hogy az október 28-án nyilvánosságra hozott kormányrendelet alapján az állampolgárok egészségének és életének megóvása, valamint a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében november 3-án elrendelte a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatottak számára.

A kormányrendelet szerinti érintett foglalkoztatotti kört a jegyző mint munkáltató állapítja meg a következő napokban. A védőoltás felvételének határideje – ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa – december 15.

Ennél részletesebben határozta meg az érintettek körét az oltást szintén kötelezően elrendelő XVI. kerületi önkormányzat, amelyet a szintén fideszes Kovács Péter vezet. Ehhez a kerülethez, Kertvároshoz tartozik Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Sashalom, valamint Rákosszentmihály.

A kerület közösségi oldalán november 3-án közzétett bejegyzés szerint 2021. december 20-ig minden önkormányzati intézményben dolgozónak, aki eddig nem tette meg, be kell adatnia a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózist az oltóorvos által meghatározott időpontban. Az intézkedés vonatkozik:

  • a bölcsődei és az óvodai dolgozókra;
  • a Corvin Művelődési Ház-Erzsébetligeti Színház, a Helytörténeti és Emlékezet Központ dolgozóira, a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ dolgozóira és
  • a Polgármesteri Hivatal dolgozóira.

Arról is döntöttek a XVI. kerületi intézményvezetők, hogy december 20-ig minden, XVI. kerületi önkormányzati intézményben dolgozónak fel kell vennie a koronavírus elleni védőoltás első dózisát. Az intézkedés vonatkozik:

  • a Területi Szociális Szolgálat dolgozóira;
  • a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet dolgozóira;
  • a GAMESZ dolgozóira és
  • a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat dolgozóira.

A HVG és a Telex írta meg először, hogy például Újpesten nem vezetik be a kötelező oltást, ahogyan Egerben, Debrecenben és Székesfehérváron sem. Balassagyarmaton Csach Gábor polgármester arra kérte a cégvezetőket és az önkormányzati intézmények vezetőit, hogy november 4-ig mérjék fel a munkavállalók átoltottságát.

XS
SM
MD
LG