Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megverve és megalázva: tálib fellépés az egyetemeken tiltakozó nők megfékezésére


Nők tüntetnek az afgán fővárosban, Kabulban október elején
Nők tüntetnek az afgán fővárosban, Kabulban október elején

A tálibok az elmúlt hetekben keményen lecsaptak az afganisztáni egyetemekre. Az egyetemi campusok a női hallgatók által vezetett tálibellenes tüntetések melegágyává váltak. A legutóbbi incidens során a tálibok megvertek egy csoport nőt, akik Badahsán tartományban tüntettek az egyetemük előtt.

A tálibok országszerte több egyetemi campusra is lecsaptak, erőszakkal oszlatták fel a tüntetéseket, és politikai aktivizmussal vádolt diákokat tanácsoltak el az egyetemekről.

A legutóbbi incidens során a tálibok több tucat diáklányt vertek meg, akik október 30-án tüntetést tartottak az egyetemük előtt az északkeleti Badahsán tartományban. Az incidens azután történt, hogy a nők egy csoportját megjelenésük miatt nem engedték be az egyetem területére.

Hetekkel a hatalom 2021. augusztusi átvétele után a tálibok új öltözködési szabályokat és nem szerinti elkülönítést vezettek be a nők számára az afganisztáni egyetemeken és főiskolákon.

A tálib oktatási minisztérium elrendelte, hogy minden női diáknak, tanárnőnek és alkalmazottnak minden testrészre kiterjedő burkát vagy iszlám abajaköpenyt és nikábot kell viselnie, amely eltakarja a hajat, a testet és az arc nagy részét. Az osztályokat nemek szerint is el kell különíteni, vagy legalább függönnyel kell elválasztani. A női diákokat csak más nők oktathatják.

Egy tálib harcos megpróbálja feloszlatni az egyetemi hallgatók tüntetését a nyugat-afganisztáni Herát tartományban
Egy tálib harcos megpróbálja feloszlatni az egyetemi hallgatók tüntetését a nyugat-afganisztáni Herát tartományban

A rendeletet elítélték az aktivisták, akik szerint félelmet gerjeszt, és a nők és lányok elleni diszkrimináció kultúráját teremti meg.

„A verések és a diszkriminatív szabályok célja, hogy megakadályozzák a tiltakozásunkat és elhallgattassák a nők hangját” – mondta a Badahsán Egyetem előtt tiltakozó Nahid a Szabad Európa Azadi Rádiójának,.

Nahid, aki biztonsági okokból kérte, hogy ne a valódi nevén említsük, kifejtette, hogy a tiltakozás az egyedüli mód megakadályozni, hogy a tálibok „kiszorítsanak minket” az oktatásból.

Elmondta, hogy az egyetem őrei és a tálibok hírhedt erkölcsrendőrségének tagjai megakadályozták őket abban, hogy belépjenek az egyetemre, mondván, hogy nem megfelelően vannak felöltözve.

Amikor a nők az egyetem előtt gyülekeztek, és azt skandálták, hogy „jogunk van az oktatásra”, és „nő, élet és szabadság”, az őrök és a tálib erkölcsrendőrök ostorral verték őket a közösségi médiában közzétett videók szerint.

Nahid szerint a tálibok azon parancsa, hogy minden diáklány viselje a kék burkát vagy a fekete nikábot és abaját, nem praktikus, és logikátlan.

„Honnan veszik ezt, hogy a nők csak akkor kaphatnak oktatást, ha bizonyos színeket viselnek?” – mondta, hozzátéve, hogy Faizabadban, Badahsán tartomány fővárosában sok nő már most is konzervatívan öltözködik.

A Badahsáni Egyetem hallgatói szerint a tálibok több tucat nőt vertek meg, közülük többeket eszméletlenségig.

Nadia, egy másik tiltakozó diáklány, aki szintén nem akarta, hogy valódi nevét használjuk, elmondta, hogy az erőszak nem tántorította el a nőket a tiltakozástól, és végül bejutottak az egyetemre.

„Ellenálltunk és tovább tiltakoztunk, még azután is, hogy megvertek minket – mondta az Azadi Rádiónak. – Végül legyőztük a nyomást, és bementünk az óráinkra.”

A tálib erkölcsrendészet tagadta, hogy megverték volna a diákokat, és azt mondta, hogy az egyetem személyzete foglalkozott a tiltakozókkal.

Afgán nők tiltakoznak a tálibok rendelete ellen, amely a nők kötelező arctakarását írja elő a nyilvánosság előtt
Afgán nők tiltakoznak a tálibok rendelete ellen, amely a nők kötelező arctakarását írja elő a nyilvánosság előtt

A Badahsánban történt incidens csak a legutóbbi az afganisztáni egyetemek elleni erőszakos fellépések közül.

Októberben a tálibok több tucat diáklányt űztek ki kollégiumukból a Kabuli Egyetemen, az ország legnagyobb oktatási intézményében.

A legalább negyven diáklány kiutasítása tüntetéseket váltott ki az egyetemi campus előtt, ahol a tiltakozó nők azt skandálták, hogy „Az oktatás a mi vörös vonalunk”, és „a hallgatás árulás”.

A tálibok megerősítették, hogy több diáklányt kirúgtak, mivel szerintük megsértették az egyetemi szabályzatot, de további részleteket nem közöltek. A tüntetők szerint az eltanácsoltak olyan diákok voltak, akik a közelmúltban részt vettek tálibellenes tüntetéseken a városban.

Szeptemberben egy halálos öngyilkos merénylet, amely több tucat afgán lányt és nőt ölt meg egy kabuli oktatási központban, a tálibok uralma elleni legnagyobb és legkitartóbb tiltakozást váltotta ki. A tiltakozók között voltak női egyetemi hallgatók is.

A felderítetlen támadást követően nők tömegei vonultak végig a nagyobb városokon, hogy tiltakozzanak a tálib kormány nőkre vonatkozó korlátozásai, valamint az ellen, hogy nem képesek megvédeni az etnikai és vallási kisebbségeket. Az öngyilkos merénylet áldozatai közül sokan a főként síita hazara közösséghez tartoztak.

A tálibok nyers erővel válaszoltak a tiltakozásokra, őrizetbe vették, megverték és megfenyegették a női tüntetőket.

Amióta a militáns csoport visszatért a hatalomba, számos, nőkre vonatkozó korlátozást vezettek be, többek között a megjelenésükre, a munkához és az oktatáshoz való hozzáférésükre, valamint a mozgásszabadságukra vonatkozóan. A szabályok emlékeztetnek a tálibok első hatalmi időszakára a kilencvenes években, amikor a csoport a legalapvetőbb jogaitól fosztotta meg a nőket.

A női oktatás legújabb korlátozása során a tálibok múlt hónapban megtiltották a nőknek, hogy számos egyetemi szakra jelentkezzenek, beleértve az újságírást, a mérnöki és közgazdaságtant, valamint a legtöbb társadalom- és természettudományi szakot.

A hatalom visszaszerzése utáni egyik első lépésként a tálibok megtiltották a hatodik osztályosnál idősebb lányoknak az iskolalátogatást, ami széles körű nemtetszést váltott ki.

„A tálib erkölcsrendőrség az egyetem különböző tanszékeire látogat el, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindenki betartja-e a szabályokat – mondta Lina Amiri, egy diáklány a keleti Dzsalálábád városában az Azadi Rádiónak. – Mindig attól félek, hogy megvernek és megaláznak.”

Hadia Túba nőjogi aktivista szerint „a világ többi része a fejlődés és az életminőség javításának megszállottja, de itt a hatóságokat a fátylunk színe foglalkoztatja”.

Szerző: Abubakar Siddique a Szabad Európa Azadi Rádiójának tudósítása alapján.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG