Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Orbánt egy kínai gyártósoron rakták össze orosz lehallgatókészülékkel” – megvolt a vita a köztévén


Szimpatizánsok a Várkert Bazár előtt, ahol a vita zajlott
Szimpatizánsok a Várkert Bazár előtt, ahol a vita zajlott

A Fidesz EP-lista-vezetője pártja már ismert szlogenjeit mondta vissza a köztévé választási műsorában, az ellenzéki listavezetők kihasználták az alkalmat, és olyan kritikákat fogalmaztak meg a kormány elmúlt tizennégy évéről, amit az M1 nézői eddig ritkán hallhattak a csatornán.

Tizenegy EP-lista-vezető kapott összesen nyolcvanpercnyi műsoridőt az M1-en az európai parlamenti választás hajrájában, előre meghatározott témákban két, nyíltan a NER mellett elkötelezett műsorvezetővel – ezek a körülmények már előre egy sor véleményvezért arra sarkalltak, hogy értelmetlennek minősítse az egészet, pedig 2010 óta nem történt olyan, hogy a közmédiában érdemi vita legyen kormánypárti és ellenzéki szereplők között.

A várakozásokkal ellentétben a résztvevőknek sikerült érdemi üzeneteket megfogalmazniuk. Cikkünkben most a kronológiai sorrendet követve idézünk fel közülük néhány fontosabbat. A megszólalók sorrendje az volt, ahogy a pártok június 9-én a szavazólapon szerepelnek majd.

Ki a „patás ördög”?

Ungár Péter először is elnézést kért a választóktól, hogy a magyar politika színvonala olyan alacsony lett, ami nem vonzó a választópolgároknak. Dobrev Klára szerint eleve hazugság, hogy az M1-et ma köztévének lehet nevezni. Márki Zay-Péter elszámoltatást ígért. Donáth Anna szerint a propaganda híradója úgy állítja be őt, mint egy patás ördögöt, aki Magyarország ellen dolgozik, pedig ez nem igaz.

Deutsch Tamás azt mondta: itt van Gyurcsány Ferenc, aki hazudott reggel, éjjel és este; illetve Magyar Péter, aki pedig lehallgatta a feleségét. Magyar azzal szúrt oda Deutschnak, hogy ő a legkevesebb EP-ülésen részt vevő képviselő Brüsszelben. Tóth Imrén keresztül az MKKP „a köztévé 18 nézőjének” üzent. Toroczkai László szerint szégyen, hogy az összes párt kutyakomédiát csinált a választási kampányból, ők kínáltak egyedül valódi programot.

Magyar Péter tüntetést szervezett a vita színhelyéhez
Magyar Péter tüntetést szervezett a vita színhelyéhez

Az európai biztonsággal kapcsolatban Ungár Péter azt mondta: nem az EU garantálja Magyarország határait, hanem a NATO, de el kell kezdeni közös európai védelmet építeni. Dobrev Klára szerint „Európa szégyenét úgy hívják: Orbán Viktor. Orbánt egy kínai gyártósoron rakták össze egy orosz lehallgatókészülékkel.” Márki-Zay Péter azt mondta: Magyarországon senki nem akar háborút, a 27 uniós tagállamból Magyarország egyedül nem szavazott meg egy béketervet, Orbán Gáspár pedig „személyesen vinne magyar fiúkat háborúba Csádba”.

Donáth Anna itt annyit mondott, hogy a Momentum támogatja az eutanáziát. Deutsch Tamás megismételte, hogy „a dollárbaloldal megszavazta, hogy az EU küldjön fegyvert, lőszert Ukrajnába”. Magyar Péter arról beszélt, hogy minden magyar békepárti, aki mást mond, hazudik. Az MKKP szerint mivel az M1 Híradóban mindig arról van szó, hogy kerítésre van szükség, Brüsszelt is körbe kellene keríteni, hogy „a kokainon élő bürokraták” ne tudjanak kijönni.

A migrációról

A migrációval kapcsolatban Ungár Péter azt mondta: a migráció fő oka a klímaváltozás, ezt a nagy multik okozzák, amiért még extraprofitot is zsebre tesznek, például a Coca-Cola. Dobrev Klára szerint a köztévé folyamatosan azt hazudja, hogy Orbán megvédi a migránsoktól az országot, ehhez képest a magyar kormány 2021 embercsempészt engedett ki a börtönből, mert „Orbán imádja a káoszt”.

Márki-Zay Péter azt mondta: ha ezzel „lopni lehetne, büszke pedofilok is lennének akár a fideszesek”. Donáth Anna arról beszélt: ha idén olimpia lenne, amit 2017-ben meg tudtak akadályozni, államcsőd lenne. Deutsch Tamás szerint illegális migránsok inváziója zúdul Európára „Brüsszel és Soros segítségével”.

A DK is megjelent a Várkert Bazárnál
A DK is megjelent a Várkert Bazárnál

A Tisza Párt támogatja a határkerítést, de választ várnak arra, hogy miért szállítottak szervezetten migránsokat a szlovák határra a szlovák választási kampányban – mondta Magyar Péter. Az MKKP-t az foglalkoztatja, hogy ha negyvenezer migránst foglalkoztatnak majd a debreceni akkumulátorgyárak, akkor ezek kivel fogak szexelni. Toroczkai László szerint a határkerítés csak színjáték, valójában beengedik a migránsokat az országba.

És a kegyelmi ügy?

Az utolsó megszólalási körben Ungár Péter azt mondta: az akkugyárakat a legjobb magyar termőföldekre telepítik. Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök zsebszerződés megkötésében vett részt, köztörvényes bűnt követett el. Márki-Zay Péter azt mondta: az EU a jogállamisági problémák miatt nem fizeti ki a támogatásokat.

Donáth Anna szerint a jogállamiság arról szól, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, Deutsch Tamás viszont úgy vélte: a jogállamiság csak ócska politikai színjáték. Magyar Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy 14 év alatt a harmadára esett vissza a családi gazdálkodók száma Magyarországon.

A végén Donáth Anna megszólította az egyik műsorvezetőt, Volf-Nagy Tündét, aki Novák Katalin mellett dolgozott korábban, hogy árulja el: Orbán Viktor utasította-e a kegyelmi kérvény aláírására a bukott köztársasági elnököt, de a megszólított nem adott érdemi választ.

A vitában részt vett még Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor, Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom, valamint Róna Péter, a Jobbik – Konzervatívok képviselője, listavezetője.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG