Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Másodrendű állampolgár vagy az országban, amit szeretsz - meleg szülők az alkotmánymódosításról


Másodrendű állampolgár vagy az országban, amit szeretsz - meleg szülők az alkotmánymódosításról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:24 0:00

Két szivárványcsaláddal beszélgettünk.

Pál Márton és Hanol Ádám két és fél éve nevelik örökbefogadott kisfiukat, Andrist. A magyar törvények ma a meleg pároknak nem teszik lehetővé, hogy együtt fogadjanak örökbe gyermekeket még akkor sem, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Így sok örökbefogadásra vállalkozó meleg pár egyedülállóként jelentkezik az örökbefogadásokat intéző gyermekvédelmi szakszolgálatnál. Így tett Márton is, aki végül 3 év várakozás után fogadhatta örökbe Andrist.

Márton és Ádám mindketten részt vesznek a Háttér Társaság "A család az család" kampányában, melynek célja, hogy láthatóvá váljanak a magyar szivárványcsaládok. A kampányban részt vevők szerint a család akkor is család, ha a szülők történetesen azonos neműek.

Varga Judit a rendkívüli jogrend elfogadása után nem sokkal alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé. Az új Alaptörvénybe többek között az is bekerülne, hogy "az anya nő, az apa férfi". Szintén Varga Judit igazságügyi miniszter a kezdeményezője annak a Polgári Törvénykönyv módosításnak, amely minimálisra csökkentené az egyedülállóként örökbe fogadni vágyók esélyeit - a tervezet szerint a családpolitikáért felelős miniszter engedélye kell majd ahhoz, hogy valaki egyedülállóként fogadhasson örökbe gyermeket Magyarországon.

Meleg szülőkkel, Pál Mártonnal, Hanol Ádámmal és Müller Zsófiával beszélgettünk arról, hogy milyen érzés, ha valaki hirtelen a kormány kommunikációjának célpontjává válik.
XS
SM
MD
LG